Ugrás a tartalomra

Néptánccal a nemzetek közti párbeszédért

A pénteken parafált brüsszeli megállapodás azért fontos számunkra, mert esélyt teremt arra, hogy néhány éven belül megpróbáljuk ledolgozni az elmúlt évtizedek lemaradását és újra egy normális világban élhessünk – hangsúlyozta ki Pásztor István a Tartományi Képviselőház elnöke szombaton, a Törökkanizsa főterén ötödik alkalommal megrendezett Észak-bánáti Néptánctalálkozó megnyitóján.

A nemzetek közötti párbeszéd jegyében megrendezett találkozó kapcsán Pásztor kiemelte azt is, hogy a törökkanizsaiak büszkén állíthatják, hogy a rendezvény tradicionális összejövetel, amelynek komoly vonzereje van, s amelynek 23 fellépője színességükkel, különbözőségükkel bemutatják a vajdaságiakat jellemző sokszínűséget.

Pásztor egyben kifejtette, hogy a térségben élők naponta gyakorolják a nemzetek közti párbeszédet, mert ha nem így lenne, akkor az elmúlt évek, évtizedek megpróbáltatásaival szembenézve és küszködve, nem tudtunk volna eljutni addig, hogy közösen ünnepeljünk.

A helybéli Tiszagyöngye Művelődési Egyesület által szervezett, s a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jellegű kistérségi rendezvénnyé nyilvánított találkozón összesen 23 vajdasági, magyarországi és romániai művelődési egyesület tagjai kápráztatták el táncaikkal a közönséget, s a magyar, szerb, román és roma művelődési egyesületeken kívül az idén szlovák, ruszin és bunyevác fellépői is voltak az ünnepségnek.

Kovács Magdaléna, a Tiszagyöngye ME és a törökkanizsai községi tanács kulturális ügyekkel megbízott tagja szerint a többnemzetiségű törökkanizsaiaknak nagyon sokat jelent ez a rendezvény, mert a találkozó üzenete az, hogy értékeljük és ápoljuk a hagyományainkat, s legyünk büszkék arra, hogy ilyen sokszínű közösségben élünk.

Az egyesület vezetője azt is elmondta, hogy a rendezvényre az elkövetkezőkben szeretnének horvátországi és boszniai egyesületeket is elhívni.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Hhzs
Többi hír