Ugrás a tartalomra

Nem csak a diákok, a pedagógusok is tanulni szeretnének

Magyarkanizsán átadták a Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ új épületét

A Cnesa Oktatási és Művelődési Központ szomszédságában rekordidő alatt felépült kétszintes objektum mai átadásán több jeles közéleti személyiség is megjelent, közöttük Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke, de ott volt Jean-Daniel Ruch, Svájc belgrádi nagykövete is, mégpedig annak az apropóján, hogy a Svájci Fejlesztési és Együttműködési Ügynökségnek a magyarkanizsai központ munkájához nyújtott folyamatos támogatásán túl, a svájci kormány 100.000 euróval járult hozzá a ma átadott objektum építéséhez.

 

A kevés híján négy évvel ezelőtt önkormányzati döntés nyomán létesített Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ, mint egyike a Szerbiában működő tíz hasonló intézménynek, eddig a Művelődési Ház épületének tetőterében működött, ahol a helyiséggondok ellenére is igazolta létjogosultságát. Szinte nem múlt el hét, hogy valamilyen magyar vagy szerb nyelvű képzésre ne került volna sor, legyen az akkreditált vagy csak egyszerű képzés. A község, de szélesebb régiónk pedagógusai is éltek az alkalommal, hogy nem Újvidékre, Belgrádba, netalán még távolabbi központokban kell utazniuk az akkreditációs pontok megszerzése érdekében, hanem itt, hozzájuk közel is elvégezhetik a felvállalt vagy rájuk szabott továbbképzéseket.

Ahogyan Varjú Potrebić Tatjana, az intézmény igazgatója fogalmazott: „A pedagógusok az elmúlt majd négy év alatt megtanulták, megszokták, sőt – már nyugodtan mondható - igénylik is azt, hogy folyamatosan továbbtanuljanak. Ez a továbbtanulás, a tudás állandó frissítése feltétel a szakma, a pedagógusi szakma folytonosságának biztosításához, gyermekeink igényeinek kielégítéséhez, és az oktatás színvonalának fejlődéséhez.”

A svájci nagykövet arról tájékoztatta a megjelenteket, hogy hazája már egy évtizede kiemelten támogatja a szerbiai oktatási rendszer fejlesztését, a magyarkanizsai központtal - amely megítélése szerint kiválóan dolgozik és kétnyelvű oktatási módszerével példát mutat az egész régióban - annak megalakítása óta kiváló kapcsolatokat tart fenn. Ezért is döntött úgy a svájci kormány, hogy eszközöket választ ki a központ székházának kiépítésére.

- Hazámnak ezzel a támogatással az a célja, hogy olyan szakemberek nevelődjenek itt ki, akik bárhol megállják a helyüket, ezen belül pedig azt szeretnénk ösztönözni a támogatással, hogy Szerbiában a képzések közelebb kerüljenek a foglalkoztatáshoz, hogy ne olyan szakembereket képezzen az ország, akik azután nem tudnak elhelyezkedni. A magyarkanizsai központ számunkra külön jelentőséggel bír, mert azt tapasztaljuk, hogy itt is azt az álláspontot képviselik, mint mi, hogy a jó képzésnek, a jó oktatásnak az alapja a képzett pedagógus.

A svájci támogatásokért Nyilas Mihály, Magyarkanizsa polgármestere mondott köszönetet, aki kiemelte, hogy a svájci kormány támogatása nélkül, attól függetlenül, hogy szerepelt az önkormányzat beruházási terveiben, talán még el sem kezdődött volna a központ új székházának az építése.

- Egy ekkora mértékű segítségnyújtás mellett nem lehetett csak úgy elmenni, ezért az önkormányzat úgy döntött, hogy a költségvetésből a tervezettnél korábban is biztosítja a hiányzó összeget, mert úgy értékelte, az oktatásba történő beruházás sohasem vész kárba, előbb-utóbb meghozza a várt eredményt és bőségesen megtérül.

A polgármester arra is emlékeztetett, hogy a központ létrehozásakor sokan szkeptikusan tekintettek ennek az intézménynek a jövőjére, de rövid idő alatt bebizonyosodott, hogy a Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ egy kiemelkedően eredményesen működő intézmény, amely nem csak a község, a szomszédos községek, hanem az egész Tisza-menti régió, Észak-Bácska és Bánát, sőt a tartomány pedagógusainak képzési igényeit is teljesíteni tudja, és teljesíti is, méghozzá sikerrel. Mivel pedig a képzések nagyobbik hányada magyar nyelven folyik, a központ közvetett úton hozzájárul magyarságunk megmaradásához is.

A központ új épületében három tágas tanterem, informatikai terem, kellemes hangulatú előcsarnok, irodák, teakonyha és a szimultán fordításhoz szükséges műszaki felszerelés várja a képzésre érkező magyar és szerb anyanyelvű pedagógusokat Vajdaság egész területéről.

A korszerűen berendezett, szép kivitelezésű, minden szakmai és esztétikai igényt kielégítő pedagógus-továbbképző központ beruházási értéke 28 és fél millió dinár volt.

Szerző (Forrás)
Bödő Sándor, Vajdaság Ma
Többi hír