Ugrás a tartalomra

Nagybecskerek: Szentmise Szent István napján

Évente egyszer – Szent István napján – mutatnak be szentmisét a nagybecskereki Gimnáziumtemplomban. Egyben ez a templombúcsúja is a Szent István tiszteletére felszentelt piarista templomnak. Fehér Roland, bókai plébániai kormányzó és Kiss Nándor a református egyház bánáti esperese méltatták államalapító Szent István királyunkat.

A Szent István tiszteletére felszentelt nagybecskereki Gimnáziumtemplomban évente egyszer, augusztus 20-án mutatnak be szentmisét. Pedig a nyolcvanas évek végéig ez volt a nagybecskereki hívek, különösen a fiatalok kedvenc gyülekezőhelye. Balázs Ilona, Nagybecskerek: „Az egész fiatalságomat itt töltöttem. Mivel ide jártam a Gimnáziumba is, de viszont minden vasárnap az énekkarba itt énekeltem a misén. Akkoriban rengeteg diák volt, néha ötvenen is itt voltunk. Sőt, akkoriban a katolikus fiatalok együttest is alakítottak.”

A hatosztályos nagybecskereki piarista Gimnázium – amelynek része volt a Szent István tiszteletére felszentelt templom – 1846-ban nyitotta meg a kapuit több mint kétszáz tanulóval és hat piarista tanárral. Tietze Jenő, nyugalmazott apostoli protonotárius: „A trianoni békediktátum után, 1920-ban, augusztusban, kiutasították a piarista szerzeteseket -75 éves működésük után – akkor még a koronát és a koronázási jelvényeket is átfestették fehér festékkel, hogy még az se látsszon. Mert ennyire veszélyesnek tűnt akkor és abban az időben Szent István király.”

A XIX. századi oktatási rendszerben nem csak oktattak, hanem neveltek is. Az oktatás mellett a tanulóknak átadták az örök emberi és vallási értékeket. Ezért a nagybecskereki piarista Gimnázium nem csak iskolaépületből állt, hanem egy rendházból és a Szent István templomból. Gyuris László, plébános, Nagybecskerek: „Ez a templom olyan nagyon kedves, mert kicsi, családias, és sokunkat gyerekkori emlék fűzi ide. A Szent István búcsúra mindig megtelik. A hívek száma ugyan fogy, de a templomban még nem lehet észrevenni.”

A Gimnáziumtemplom a magyar cserkészek zarándokhelye is. Králik László a gimnázium egykori tanára fordította le angolról magyarra a cserkészek alapkönyvét, ezzel letette a magyar cserkészmozgalom alapjait. 2002 óta erről emléktábla tanúskodik a templomban.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP
A Vajdasági Magyar Szövetség Ada községi szervezete hétfő este adta át a községi választási bizottságnak a valamivel
A VMSZ teljes, 29 fős listával indul a választáson Adán