Ugrás a tartalomra

Nagy az érdeklődés a topolyai Expo iránt

A Magyar Nemzeti Kereskedőház és a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége szervezésében tartottak konferenciát a topolyai Expón a modern agrár- és feldolgozóipari technológiákról.

Bakó Tamás, a Belgrádi Magyar Nagykövetség keretén belül működő Magyar Külgazdasági Iroda vezetője köszöntötte a résztvevőket. Skapinyecz Péter, a MNKH Közép-európai Kereskedelemfejlesztési Hálózat Kft. ügyvezetője, Fremond Árpád, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője és Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője is beszámoltak a gazdaságot érintő aktualitásokról.

A konferencia után bemutatták a Prosperitati Alapítvány nyertes pályázóinak mezőgazdasági gépeit, eszközeit. Topolyán 641 pályázó 475 millió dinár értékben kapott kapott támogatást az alapítványon keresztül.

Nagy volt az érdeklődés a topolyai Expo második napján is a kiállítás iránt, ahol a mezőgazdasági és vállalkozói tematikájú előadásokon kívül családi programokkal és színes, gazdag gyermekprogramokkal is várták a kilátogatókat.

Bakó Tamás, a Belgrádi Magyar Nagykövetség keretén belül működő Magyar Külgazdasági Iroda vezetője köszöntötte a résztvevőket a Magyar Nemzeti Kereskedőház és a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége szervezésében megtartott konferencián. Kiemelte, folyamatosan javul Szerbia és Magyarország gazdasági kapcsolata.

A magyarországi mezőgazdasági gépek is teret nyerhetnek a vajdasági piacon a Prosperitati Alapítvány pályázatainak köszönve – emelte ki Skapinyecz Péter, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Közép-európai Kereskedelemfejlesztési Hálózat Kft. ügyvezetője: „A magyarok által lakott területeknek a legnagyobb termelékenységű ágazata a mezőgazdaság.

Ebben szeretne a Nemzeti Kereskedőház egy olyan egységes lehetőséget nyújtani a határon túli magyarságnak és a magyaroroszági magyarságnak, amivel az itt megtermelt nagyon jó minőségű jelentős mennyiségű mezőgazdasági terméket a világpiacon, illetve egymás piacain is értékesíteni tudjuk.”

Fremond Árpád, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője kiemelte, a tartományi és a köztársasági mezőgazdasági pályázatok is egyre több lehetőséget nyújtanak a termelőknek, ami kiegészülve a Prosperitati Alapítvány pályázataival, jelentős segítség a gazdaságok fejlesztésében.

Az aszálykárrall kapcsolatban kiemelte, az állam már tárgyal a bankokkal a termelők hitel-visszafizetési halasztásáról: „Amiben még véleményem szerint az állam tudna segíteni, az az illetékek és a különböző adók leírása, lecsapolási illeték és más egyebek. Valamint nagyon fontos volna, hogy az árutartalékokból, akár takarmány, akár reproanyag, a következő évben segítsen a mezőgazdasági minisztérium, illetve a kormány, amennyire tud.

Erre már volt példa az elmúlt években. Hiszem azt, hogy most is olyan csomagot fog összeállítani a minisztérium, illetve a titkárság is országos szinten, amivel tudnak majd élni a termelők, és segíti nekik átvészelni ezt az évet.”

A Prosperitati Alapítvány gépkiállításán elégedetten mutatták be a gazdák az új munkagépeiket, kapcsolható eszközeiket. Bicskei Elemér, termelő, Topolya: „Ez egy sokkal nagyobb gép, dupla akkora területen tud munkát végezni egy menetben, egy irányban számítva, a hatásfoka az három négyszerese a régi gépnek.”

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír