Ugrás a tartalomra

Muzslya: A falusi és tanyasi turizmus lehetőségei

Dr. Győri Lukrécia, a kereskedelmi, idegenforgalmi és hírközlési minisztérium államtitkára ma Muzslyán tett látogatást, ahol a környék falusi és tanyasi turizmusának lehetőségeivel ismerkedett.

Az elképzeléseket, a terveket Kovács Zoltán, a helyi Fókusz Klaszter - a családi gazdálkodók egyesületének alelnöke ismertette, aki elmondta, milyen lehetőségeik vannak az itteni és a környékbeli gazdáknak, s hogyan szeretnék a turizmus szempontjából fellendíteni a térséget, idevonzani a hazai és külföldi vendégeket is.

Természetesen tisztában vannak azzal, hogy a lehetőségek kiaknázásához kevés tőkével rendelkeznek, ehhez próbálnak segítséget is kérni, akár szakmai továbbképzések megszervezéséhez, szakemberek kineveléséhez.

Az államtitkár asszonynak ecsetelték a település környékének adottságait, hogy az általuk becézett térség a Császár-sziget, amely a Bega és a Tisza folyók, valamint a Császár-tó és az écskai halastavak ölelésében található.

Alkalmas a térség a biotermelésre, a tanyavilágban létező tanyákon különféle hagyományos rendezvények megtartását tervezik, a gazdag történelmi múltból merítve pedig kirándulásokat szerveznének a vendégeknek.

Dr. Győri Lukrécia arra buzdította a házigazdákat, hogy vegyenek részt majd a minisztérium által kiválasztott munkacsoport edukációs programjaiban, ahol ismertetik az IPARD-2 előcsatlakozási források lehívásának módját.

A házigazdák a muzslyai határban két tanyát is bemutattak. Az egyik a faluhoz közel kialakított Póni farm, amelyet Müller János hozott létre, és átadva a gyermekeinek, Szabó Róbert és családja szépítik tovább a tanya-komplexumot, ahol mintegy 15 fajta állattal ismerkedhetnek a gyerekek, létezik állatsimogató, de a hagyományos ízek kedvelői is kipróbálhatják a mangalicából készült finomságokat.

A vendégek ellátogattak a 105 éves Ispánovics Mihály etnotanyájára is, amely megmaradt ugyan eredeti formájában, egyedüliként van bejegyezve a környéken, és két szobával rendelkezik, itt hat vendég kaphat szállást.

A vendégek között volt még Saša Santovac, Nagybecskerek alpolgármestere és Marica Kosanović, a nagybecskereki Turisztikai Szövetség képviselője.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, Kónya-Kovács Otília
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség törökkanizsai községi szervezete hétfő délután adta át a községi választási bizottságnak
A VMSZ 31 fős listával indul a választáson Törökkanizsa községben