Ugrás a tartalomra

Múzeumok Éjszakája: Művelődési kaland a sötétben Szabadkán is

Részben a megszokott menetrend szerint, de mindenképpen újdonságokkal, érdekességekkel várja Szabadka egy különleges estére a művelődni és kikapcsolódni vágyó polgárokat szombaton, május 17-én, a Múzeumok Éjszakáján.

A program sokszínűsége miatt nem is lehet a teljesség igényével összeírni a kínálkozó programokat, noha erre kísérletet tett a Múzeumok Éjszakája rendezvény hivatalos oldala.

A szabadkai Városi Múzeumban 18 órakor lesz az ünnepélyes kapunyitás, majd megnyitják Vojnich Oszkár (1864-1914) kiállítását, a Vajdasági Magyar Képtár (1830-1930) is várja az érdeklődőket, valamint Memento Geréb Klára címmel művészeti kiállítás nyílik a szabadkai zsidók deportálásának 70. évfordulójára, továbbá Mathias Hanisch késő barokk vándorfestő műveit is megtekinthetik majd az érdeklődők. Emellett 18 óra és éjfél között Segítség, eltűnt az arcunk! címmel játszóházat is szervez a múzeum az I. emeleten, az udvarban pedig a Memento Geréb Klára kiállítás ihlette játszóházba várják a gyermekeket. A Svetozar Marković Gimnázium együttműködésével A molekulától a sejtig címmel szerveznek előadást és műhelymunkát 20 és 23 óra között. Időközben megnyitják a játszóházban készült gyermekrajzokból álló kiállítást, 22 órakor pedig a Zeneiskola diákjai adnak mini koncertet.

A Városháza alatt található emléktárgyboltban 21 órakor megnyílik Lalits Csaba fiatal szabadkai grafikus plakátkiállítása, s a kilátó megtekintésére szervezett Városháza-látogatás találkozója is a városi emléktárgybolt előtt lesz.

A Képzőművészeti Találkozó Modern Galériájában 18 órától A gyengédség feltérképezése: nyilvános művészi beavatkozás és az installáció keletkezése című rendezvényre várják az érdeklődőket, 19 órakor Út Európa felé: Hősökkel és szemtanúkkal címmel válogatást adnak a belgrádi kulturális központ Októberi szalon elnevezésű összeállításából. 21 órakor Spartak Dulić A vég nem a kezdet című kiállításának tárlatvezetésén vehetnek részt az érdeklődők, 22 pedig Erhnokor koncert lesz. Mindeközben színező műhelyfoglalkozást tartanak gyerekek számára.

A Városi Könyvtár gyermekosztályán meseolvasást tartanak 18 órától, időközben az Olvasóterem a csillagos ég alatt című rendezvényre várják a résztvevőket, miközben a könyvtár udvarában örökzöld dallamok csendülnek fel.

A Gyermekszínház 18 órakor A rút kiskacsa című szöveg nélküli monodrámáját adja elő, majd ezt követően műhelyfoglalkozást tartanak a gyerekek számára.

A Kosztolányi Dezső Színház is megnyitja kapuit a Múzeumok Éjszakája résztvevői előtt. 18 órától jelmezes fényképezkedést tartanak, majd 19.30 órakor a Rózsák című előadást adják elő. Ezután improvizáció kezdődik a kulisszák mögött, de egyéb meglepetésekkel is várják az érdeklődőket. A KDSZ-ben színházi sétával zárul az este.

A Zsinagóga és a Vajdasági Zsidó Kulturális Intézet 18 órától várja az érdeklődőket a Used stones című kiállítással. Erre az estére megnyitják a Zsinagóga ajtaját, s az éjszaka folyamán rövidfilmek, zsinagóga megtekintés, fényképezés, csoportvezetés vár minden arra tévedőt.

Emellett a Svetorzar Marković Gimnázium, a dr. Vinko Perčić Galéria, a Lifka Sándor Art Mozi, a Szent Száva Szerb Kulturközpont, a Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézmény, a DeMedici Képzőművészeti Iskola, a Községközi Műemlékvédelmi Intézet, a Vajdasági Horvát Művelődési Intézet, a Bunjevka BME, a Vajdasági Magyar Folklórközpont, a Lusa nyugdíjas-egyesület, a Bunjevačko Kolo, a Danilo Kiš ifjúsági alapítvány, illetve számos más intézmény és szórakozóhely várja a Múzeumok Éjszakája rendezvény részvevőit Szabadkán, május 17-én.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt