Ugrás a tartalomra

Művelődés és kultúrára nevelés

A Csókai Művelődési és Oktatási Központ tevékeny évet zárt – Félszáz rendezvény csak a könyvtárban

December közepén vettem részt a Csókai Művelődési és Oktatási Központban a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület 45. évfordulójára szervezett, telt házas, gazdag ünnepi műsoron. Egész éven át hasonló gazdag és változatos programokat szervezett a központ maroknyi, de lelkes csapata, szorosan együttműködve a község műkedvelő és egyéb civil szervezeteivel. A központ tavalyi munkájáról kértünk rövid összefoglalót Kormányos Lászlótól, a Csókai Művelődési és Oktatási Központ igazgatójától.

– Intézményünk több évtizedes múlttal büszkélkedhet, a rendezvényeink iránt egyre több helybeli és környékbeli polgár mutat érdeklődést. Rendre megtelik a színházterem, amely 250 férőhelyes nézőtérrel és 80 ülőhelyes balkonnal megfelel mindenféle előadásnak. A Bethlen Gábor Zrt. támogatásával tavaly mintegy 3000 euró értékű világítástechnikát sikerült beszereznünk, javítva ezzel a programok lebonyolításának minőségén. Egész évben igyekszünk fellépési lehetőséget nyújtani a vajdasági és a külföldi művészek, csoportok, zenekarok, társulatok, egyesületek stb. számára, hogy minél sokszínűbb programot tudjunk felkínálni a közönségnek.

Évről évre bővítjük a Városi Könyvtár könyvállományát, tavaly 653 000 dinár étékben vásároltunk új könyveket. A könyvkölcsönzés mellett nagy sikerük volt a könyvtárban tartott rendhagyó irodalomóráknak is. Igyekszünk felölelni minden korosztály érdeklődését. A Városi Könyvtárban tavaly mintegy félszáz rendezvényt szerveztünk, gyakorlatilag az óvodásoktól a nyugdíjasokig minden generáció talál magának érdekes programot.

Az idén is folytatódik a Könyvkirály leszek, illetve a Budi najvredniji čitalac elnevezésű olvasásnépszerűsítő akció, amelynek keretében a tanulók egész éven át gyűjthetik a jutalompontokat, amiért az év végén jár a jutalomkönyv vagy más ajándék.

Nagy sikere volt a magyar népmese napja alkalmából szervezett Őseink kincses tarisznyája című rendezvénysorozatnak is. A mesés foglalkozásokon, majd a hozzá kapcsolódó kiállítás megnyitóján több mint 150 óvodás és iskolás gyerek vett részt.

Nem feledkezünk meg községünk tollforgatóiról sem, rendszeresen szervezünk velük találkozókat, könyvbemutatókat, és megemlékezünk íróinkról, akik már nem lehetnek közöttünk. A különböző korcsoportok számára szervezünk ismeretterjesztő előadásokat.

A terveink nagy részét sikerült megvalósítani, és hasonló lendülettel folytatjuk az idei ténykedésünket is.

A tavaszi és a nyári időszakban szívesen vesszük igénybe az udvaron található szabadtéri színpadot. A polgárok számára szemmel láthatóan üdítő, ahogyan a nyári délutáni órákban felpezsdül az élet a Művelődési Ház udvarán. Évek óta megszervezzük a Chart day napokat. Továbbra is kiemelt figyelmet szentelünk a gyerekek és fiatalok szabadidejének tartalommal való megtöltésének, amihez elengedhetetlen az oktatási intézményekkel fenntartott jó kapcsolat.

Több közös programot, rendezvényt sikerült lebonyolítani. Tavaly másodszor szerveztük meg a Szekeres László Alap támogatásával a Kisokos táborunkat, ahol a helybeli kisiskolások bővíthetik informatikai ismereteiket.

Megszerveztük többek között a Tisza menti tamburazenekarok harmadik találkozóját is. Évente többször szervezünk koncertet, színházi előadásokat, továbbképzéseket, karácsonyi és húsvéti ünnepi műsorokat, évzárókat – mondta Kormányos László a központ tavalyi tevékenységének összefoglalójában.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, ger
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks