Ugrás a tartalomra

A modernizálás és a minőség a fejlődés záloga

A bácsföldvári termelőkkel is ismertették az idei mezőgazdasági pályázatokat

Csütörtökön a Vajdasági Magyar Szövetség bácsföldvári helyi szervezete lakossági fórumot tartott, amelynek napirendjén a tartomány által támogatott kedvezményes mezőgazdasági kölcsönök, valamint a bejegyzett gazdaságoknak nyújtandó, vissza nem térítendő támogatások szerepeltek. Az aktuális témákról Juhász Attila vidékfejlesztéssel megbízott mezőgazdasági államtitkár, Szabó József, a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap igazgatója és dr. Molnár Viktor tartományi mezőgazdasági segédtitkár beszélt.

Juhász Attila beszámolt az elmúlt időszakban elért eredményekről, ezek közül kiemelte a kapcsolható eszközök és gépjárművek regisztrációjára vonatkozó szabályzat módosítását, valamint annak a törvénymódosítási javaslatnak az előkészítését, amely lehetővé teszi majd azt, hogy a talajművelésre alkalmazott gépek – például vontatótárcsa, permetező, prés – kikerüljenek a kötelező regisztráció köréből. A kötelező szociális biztosításról szólva elmondta: munkacsoport dolgozik azon, hogy törvénymódosítás révén a megművelt területtel tegyék arányossá a fizetési kötelezettséget, de a javaslat a tartozások kamatainak az eltörlését és az alaptartozás részletekben történő törlesztésének a lehetőségét is tartalmazni fogja. Előbbi javaslat elfogadását március, utóbbiét év végéig valószínűsíti az államtitkár.

Január 20-án az Európa Tanács elfogadta Szerbia 2020-ig érvényes IPARD programját, ennek keretében 175 millió, 50–70 százalékos visszatérítéssel kiosztandó euró áll majd a szerbiai mezőgazdaság rendelkezésére. Juhász ígérete szerint erre a pályázati lehetőségre az idei év folyamán felkészítik a termelőket. Fontos előrelépésként értékelte annak a munkacsoportnak a megalakulását is, amelynek feladata a kistermelői rendelet megalkotása – ennek köszönhetően a kistermelők is megjelennek majd a jogrendben, ezzel biztosítva számukra a fennmaradás lehetőségét.

Szabó József a február 15-e és március 16-a között rendelkezésre álló öt hitelvonalat ismertette, amelyek az öntözési rendszerek beszerzésére, mezőgazdasági gépekre és kapcsolt eszközökre, védett kertek és fóliasátrak beszerzésére, jégvédelmi hálókra, hízóborjak vásárlásra vonatkoznak – ezek részleteiről a 021/557-451-es telefonszámon vagy a www.fondpolj.vojvodina.gov.rs honlapon lehet tájékozódni.

Molnár Viktor elmondása szerint az idén 27 pályázatot tesz közzé a tartomány, és a bejegyzett termelők számára közel egymilliárd dinár támogatást biztosít, a tartományi mezőgazdasági, a fejlesztési és a garanciaalap együttműködésével pedig kedvező hiteleket is nyújtanak – ennek köszönhetően a termelők akár egy dinár nélkül tudnak befektetni, és gyakorlatilag csak a kölcsön felét kell kifizetniük. Molnár arra ösztönözte a megjelenteket: tartsanak lépést a fejlődéssel, modernizálják a gazdálkodásukat különösen a jószágtartás területén, ahol a jó genetika, a megfelelő tartási körülmények és a korszerű technológia meghozza az eredményt is. Elmondása szerint a gazdaságoknak nagyjából a fele legfeljebb kéthektárnyi területtel rendelkezik, számukra a legális működést biztosító jogi háttér mellett a jó minőségű házi termékek előállítása jelentheti a túlélést.

A tartományi pályázatok márciustól lesznek elérhetők a mezőgazdasági titkárság honlapján, ahonnan az összes alap pályázatára és minden szubvencióra is rá lehet keresni.

Szerző (Forrás)
feró, Magyar Szó
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt