You are here

A Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége és a VMSZ törökkanizsai helyi szervezete tájékoztatót szervezett péntek a mezőgazdasági termelők részére, a helyi Tiszagyöngye Művelődési Egyesület székházában.

Nagy volt az érdeklődés a törökkanizsai mezőgazdasági termelők körében a pályázati lehetőségek iránt. Dobó Sándor helyi termelő már többször pályázott korábban is, és szeretné a legújabb lehetőségeket is kihasználni. „Ez nagyon nagy lehetőség, csak kicsit az a baj, hogy most egyszerre van sok helyen pályázati lehetőség, azt pénzben nagyon nehéz lekövetni, még olyan módon is, hogy banktól felvegyünk kölcsönt, mert általában elég rövid időre adják a kölcsönöket és nehéz olyan sok kölcsönt felvenni, hogy mindent ki tudnánk finanszírozni ezzel.

Az ismertetőn Ótott Róbert, tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes ismertette a tartományi pályázati lehetőségeket, és mindenkit arra buzdított, hogy használják ki az adott pályázatokat a fejlődés érdekében. „Elsősorban azért kell ezeket kihasználni, mert nagyarányú költség-visszatérítést tudunk adni, például a tartományi titkárság 50-60, vagy akár 70 százalékos költség-visszatérítést ad a befektetésekhez, a beruházásokhoz. Úgy gondolom, hogy ezeket az eszközöket mindenképpen fontos azért kihasználni, mert ezekkel tudnak a gazdák olyan befektetéseket megvalósítani, amivel tudják fejleszteni a gazdaságukat, sokkal versenyképesebbek tudnak lenni.”

Törökkanizsa községben még nincs falugazdász szolgálat, így a termelőknek nehezebb egy-egy pályázaton részt venni. Fremond Árpád köztársasági parlamenti képviselő szerint ez a probléma hamarosan megoldódik. „Az elkövetkezendő hetekben, hónapokban itt Törökkanizsán is lesznek falugazdászok, vagy falugazdász, egy bővítésnek köszönhetően, legalábbis ez a terv, viszont én hiszem azt, hogy a környékbeli termelőknek nagyon sokat fog jelenteni. Keresni kell a szövetséget, keresni kell a gazdaszervezetet, ami van helyben, keresni kell a tisztségviselőket, én hiszem azt, hogy mindenki tud majd segítséget találni.”

A tájékoztató után a lakosok kérdéseket tehettek fel a képviselőknek a pályázatokkal kapcsolatban.

 

Szerző: 
Pannon RTV