You are here

A Gazdakör szervezésében a meghívott előadók többek között az IPARD pályázatokról, a tartományi pályázatokról és gyakorlati kérdéseikről hallhattak.

A mezőgazdasági termelőket érintő újdonságokról, mint amilyen a családtámogatási törvény, a földtörvény módosulása és a kistermelői törvény életbe lépése, szintén tájékoztatták a gazdákat.

Zsúfolásig megtelt a topolyai Vásártéri Otthon, több mint 150 topolyai és környékbeli gazda érdeklődött a termelőket érintő kérdések iránt. Fontosnak tartják a pályázati lehetőségeket- Világos Róbert topolyai sertéstenyésztő tartományi eszközökre és a Prosperitati Alapítványnál is sikeresen pályázott. „Mezőgazdasággal foglalkozok, elsődlegesen jószágtenyésztéssel, sertéstenyésztéssel, mellette valamilyen szinten földműveléssel, a pályázatokat igyekszek mindig kihasználni, ha lehetőségem, módom van rá, pályázok is, örülök, hogy vannak ilyen pályázatok és úgy érzem az új lehetőségeket mindig ki kell használni.”

A tartományi támogatásokkal teljes mértékben a kistermelők felé fordulnak idén. Továbbra is előszámlával pályázhatnak a termelők. Előnyt élveznek a hölgyek és a negyven évnél fiatalabb gazdálkodók.

Ótott Róbert, tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes: „A start up, szóval a kezdő fiatal gazdálkodókat kétszer annyi pénzeszközzel tudjuk majd, dupla akkora a költségvetési keretünk a start up pályázatokra, mint a 2017-es évben.”

2020-ig 175 millió eurót használhat fel Szerbia az uniós előcsatlakozási alapokból az IPARD pályázatokon. Ebből 2018-ban mintegy 50 millió euró áll majd a gazdák rendelkezésére. A termelők első körben mezőgazdasági gépek, kapcsolható eszközök, felszerelések beszerzésére pályázhatnak a tejágazat, húságazat, zöldség-, gyümölcs termesztés, és a szántóföldi növénytermesztés területén.

Juhász Attila, mezőgazdasági államtitkár: „A következő kiírt pályázat a traktorok, új traktorokra volt, szintén ezekre az ágazatokra és várható lesz az elkövetkező időszakokban azon pályázatoknak a megjelenése, melyek vonatkozni fognak a feldolgozókapacitások berendezésére építésére, farmok, farmi fölszerelésekre és bízom benne, hogy az idén még egyszer lesz alkalom arra, hogy meghirdessük a pályázatokat a mechanizációra és az erőgépekre.”

A családtámogatási törvény módosításával a mezőgazdasági termelő hölgyeknek családi pótlék, valamint szülési szabadság is jár, változott a földtörvény és életbe lépett a kistermelői rendelet – ezekről a témákról Fremond Árpád, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője számolt be. Hamarosan a kerék nélküli mezőgazdasági kapcsolható eszközöket sem kell bejegyeztetni, ami szintén könnyítés lesz a gazdáknak.

Fremond Árpád, köztársasági parlamenti képviselő, VMSZ: „Bejött a képviselőházba a közlekedésbiztonságról szóló törvény módosítása, amiben gyakorlatilag ki fognak kerülni ezek a kapcsolható eszközök a bejegyzés alól, azok a kapcsolható eszközök, amelyeket gyakorlatilag nem lehet a műszaki vizsgán mehetnek át, itt a présekre gondolok, a trágyaszórókra, nagytárcsákra. Gyakorlatilag ez lesz olyan dolog, mely az első ülések egyikén várható itt a 2018-as évben.”

A tájékoztatón a topolyai mezőgazdasági támogatási rendszerről a községi illetékesek számoltak be. A gazdák a pályázatíráshoz szükséges gyakorlati kérdéseikre is válaszokat kaphattak.