Ugrás a tartalomra

Megújult a bácskossuthfalvi régi óvodaépület és a művelődési ház

Bácskossuthfalván ma adták át a szecessziós stílusban 1906-ban épült, most felújított óvodaépületet és a művelődési házat, amely új nyílászárókat kapott. Csaknem hárommillió dináros beruházásról van szó.

Jelen volt többek között Pásztor István tartományi házelnök, Nyilas Mihály, a vajdasági kormány alelnöke és Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke is.

A tartományi oktatási titkárság festéket, a vajdasági kormány pedig két és fél millió dinárt biztosított a bácskossuthfalvi, egykori óvodaépület felújítására és az iskola egyik szárnyának hőszigetelésére. Nyilas Mihály, tartományi kormányalelnök:
“Ez részben érinti a mennyezetet, részben a külső falburkolatot, amelynek a szigetelését el kell végezni. Erre vonatkozóan folyamatban van a közbeszerzési eljárás, hamarosan aláírásra kerülnek a szerződések és megkezdődhetnek a munkák.”

A beruházások folytatódnak a településen. Seffer Attila, a bácskossuthfalvi helyi közösség tanácselnöke: “Az általános iskolánkban munkálatok fognak folyni december hónap folyamán, a kisiskolánk hőszigetelési rendszerének a felújításában vagy teljes rendszerének a kiépítésében és ezen kívül jelen pillanatban folyamatban van még egy wellness-medence kiépítése és mint helyi közösség, folyamatosan tisztítjuk az útpadkákat és az esővíz-elvezető árkokat.”

A bácskossuthfalvi színház felújítási és hozzáépítési munkálatait is megtekintették a vendégek. Jövőre, harminc év után ismét, már ebben az épületben rendezik meg a Gyöngyösbokrétát és a Durindót. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke:
“Egy közösség álmai akkor szépek és akkor teljesednek ki, hogy ha az egész falu mellette van és pártolja és fontosnak tartja. Én úgy gondolom, hogy Bácskossuthfalva ebből a szempontból egy ilyen példa.”

A művelődési házban ablakokat cseréltek és felújították a padlót. Az Ady Endre Művelődési Központ Viola leánykórusa énekszóval köszönte ezt meg.

Nagyjából három millió dinárt biztosított közösen a tartományi kormány, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Topolya Község illetve a bácskossuthfalvi helyi közösség az 1906-ban épült egykori óvodaépület felújítására, a kisiskola hőszigetelésére és a Művelődési Ház nyílászáróinak felújítására és cseréjére.

Alkalmi műsor keretében adták át az általános iskola felújított régi óvodaépületét. Ide ma már nem az ovisok járnak. Crnkovity Gábor, iskolaigazgató: “Multifunkciós épületnek nevezném, ugyanis az iskola számítógépes kabinetje található itt, itt az iskola fogorvosi rendelője, használják a cserkészek, használják még a sakk-klubosok és használják még a rézfúvós zenekar tagjai is a felkészüléseikre.”

Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke kiemelte azt az összefogást, ami Bácskossuthfalvát jellemzi. “Itt a helyi közösség, az önkormányzat, a Magyar Nemzeti Tanács közösen a tartományi kormányzattal olyan lépéseket tesz az állagfelújítás érdekében, a munkafeltételek biztosítása vonatkozásában, mind a kultúrában, mind az oktatásban, ami példaértékű.”

A tartományi oktatási titkárság Vajdaság-szerte folytatja a régi, elhanyagolt óvodák és iskolák felújításának pénzelését.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír