Ugrás a tartalomra

Megkezdődött a helyreállítás

Végre elkezdődött a zentai laktanya első épületének a renoválása és hasznossá tétele, első körben a Történelmi Levéltár és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet archívumának elhelyezése céljából.

Hétfőn Zentán járt Slaviša Grujić tartományi titkár, hogy Ceglédi Rudolffal tárgyaljon az épületen végzett munkálatokról, melynek tervezője a zentai Linaline Kft., kivitelezője a szabadkai Yumol Kft., az anyagi hátteret pedig jórészt a Tartományi Művelődési és Tájékoztatási Titkárság biztosítja. A helyszínen megtartott tájékoztatón megtudtuk, hogy a munkálatokat három fázisban tervezik lebonyolítani három év alatt. Az első fázist idén októberben tervezik befejezni.

Grujić, miután körbejárta a volt katonai létesítményt, elégedettségét fejezte ki annak kapcsán, hogy bár csak néhány hete folynak, a munkálatok remekül haladnak.

Úgy érzi, ez egy remek befektetés volt a titkárság részéről, s biztos benne, hogy itt egy rendkívül fontos archívum fog létesülni, amellyel a polgárok is elégedettek lehetnek majd. Ceglédi még hozzátette, hogy az első fázis költsége 18 millió dinár, ebből 15-öt a tartományi titkárság, 3-at pedig az önkormányzat ad. A tervezett teljes költség mintegy 40 millió dinár.

Hangsúlyozta, hogy rendkívül fontos ez a beruházás, hiszen a levéltár archívuma jelenleg három külön épületben található, megnehezítve a munkát, másrészt az önkormányzat számára is fontos, mivel ez a három épület most felszabadul, így mást célt szolgálhatnak majd.

A VMMI-nek pedig eddig nem is létezett saját épülete az archívuma számára, rendkívül rossz körülmények között őrzik jelenlegi.

A helyszínen jelen volt még a VMMI megbízott igazgatója, Gondi Martina és a levéltár igazgatója, Fodor István is, mindketten elégedettségüket fejezték ki az ügy kapcsán.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Szögi Csaba
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt