Ugrás a tartalomra

Megkezdődött az LV. Gyöngyösbokréta és a XLII. Durindó rendezvénysorozata

Kiváló hangulatú, látványos felvonulással kezdődött meg ma délben Törökkanizsán az LV. Gyöngyösbokréta és a XLII. Durindó rendezvénysorozata, amelynek előestéjén a helyi színházteremben nagy sikerrel mutatták be Keszég Ákos, Szabó Annamária, Boldizsár Csaba, a Tiszagyöngye népdalkórus és a Fokos zenekar közös, Törökkanizsa község népzenei hagyatéka címmel kiadott lemezét, a színház előcsarnokában pedig megnyílt a Kéknefelejcs Hagyományápoló Kör népművészeti kiállítása.  

A díszfelvonulást követően a kastélyparkban felállított nagyszínpadon dr. Sóti János plébános adott áldást, majd dr. Radovan Uverić, Törökkanizsa polgármestere és Újhelyi Nándor, a törökkanizsai községi képviselő-testület elnöke mondott köszöntőt, ezt követően pedig Kisimre Árpád, a Fesztivál Tanácsának elnöke bocsájtotta útjára a rendezvényt, amelynek keretében a nap folyamán összesen több mint harminc néptánccsoport mutatja be a fesztiválra készített koreográfiáját.

A fellépők produkciói mellett több kísérőprogramból is csemegézhetnek a látogatók, hiszen fellép Törökkanizsa egyik testvértelepülése, Kunszállás Veterán táncegyüttese, bemutatkoznak a törökkanizsai utánpótlás csoport tagjai, a Tiszavirág néptáncegyüttes, továbbá a törökkanizsai Bánát Művelődési Egyesület koreográfiáját is láthatja a közönség. Ennek a programnak a keretében adnak műsort a vajdasági gyermek- és ifjúsági népművészeti vetélkedők meghívott díjazottjai is. Az elmúlt évek hagyományait követve ma este az Újvidéki Televízió 2-es csatornájának Jó estét, Vajdaság! című műsora is a fesztivál köré szerveződik, a beszélgetések mellett a közönség és a televíziónézők láthatják a helyi Tiszafa néptáncegyüttes és a szintén helyi Tiszagyöngye népdalkórus, továbbá a Fokos zenekar, a Kupuszini hagyományőrző néptáncegyüttes, a zentagunarasi Gracza János Színjátszó és Irodalmi Egyesület Gézengúz néptáncegyüttese, az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör Szelence táncegyüttese, a magyarkanizsai Levendula Kézműves Egyesület táncegyüttese, a pancsovai Csörömpölő zenekar és az adai Lepár Krisztina szólóénekes produkcióját is.

Az elmúlt évek hagyománya az is, hogy az estét egy fergeteges népzenei koncert és hajnalig tartó táncház zárja. Idén a fesztivál nótáját – 21.00 órától, a nagyszínpadon – a Zagyva Banda húzza el. Ez sem lesz „tánctól mentes”, hiszen közreműködnek Fundák-Kaszai Lili és Fundák Kristóf, a Fölszállott a páva győztes táncos szólistái (akik az idén a Gyöngyösbokréta zsűrijét is erősítik), valamint Kádár Kata és Darabos Péter, a Magyar Állami Népi Együttes szólistái. A koncert után az általános iskola udvarában a nap programja táncházzal zárul, amelyben közreműködik a Fokos zenekar és a Zagyva Banda.

Holnap délben a Durindó részvevői ünnepi áhítaton vesznek részt, majd a fesztivál két helyszínen folytatódik: a színház nagytermében, valamint a Branislav Nušić Könyvtárban. A Durindó napját és egyúttal a kétnapos fesztivált a Bodor Anikó-díj átadása, egy ünnepi záróműsor, valamint a fesztivál lobogójának átadása zárja.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Máriás Endre
Többi hír