Ugrás a tartalomra

Megemlékezés Kishegyesen

A kishegyesiek szombaton délután a nyugati temetőben lévő 1848/49-es emlékmű előtt ünnepi műsorral emlékeztek meg a magyar szabadságharcról. A megemlékezést a kishegyesi helyi közösség és a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület szervezte.

A műsor keretében Harasztia László, Magyarország belgrádi nagykövetségének attaséja felolvasta Magyarország miniszterelnökének levelét, majd Józsa László, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökségi tagja szólt az egybegyűltekhez.

Józsa elmondta, hogy több mint másfél évszázada ezen a tájakon is dörögtek a szabadságharc ágyúi, és a magyar, az európai forradalmak közül egyedüliként volt képes megrengetni a nemzetre kényszerített önkényuralmat.

– Pontosan tudjuk, hogy mit akartak ’48-as elődeink, hiszen azt akarjuk mi is. Beszéltek a sajtó szabadságáról és a felelős kormányzásról. Közös teherviselést akartak és törvény előtti egyenlőséget. Az elmúlt 7 nemzedék legjobbjai, konzervatívok, baloldaliak és szabadelvűek ugyanazt akarták, mint ’48-as elődeink: a magyar nemzet függetlenségét, minden polgárának szabadságot és felelős kormányzást – mondta Józsa.

Az ünnepi műsor folytatásában felléptek a Vajdasági Magyar Versmondó Egyesület szavalói, valamint a Petőfi Sándor M. E. Szajkó és Kótyomfitty énekcsoportjai.

A műsor végén koszorút helyezett el az emlékművön Harasztia László Magyarország belgrádi nagykövetségének képviseletében, Linka B. Gabriella, a Magyar Nemzeti Tanács tagja és Novák Attila bizottsági tag az MNT nevében, Józsa László, Pál Károly, a VMSZ ügyvezető alelnöke és Juhász Bálint tartományi gazdasági titkárhelyettes a VMSZ képviseletében, Hallgató Imre, a községi képviselő-testület elnöke és Mohácsi Zoltán alpolgármester Kishegyes község nevében, Bojtos Béla tanácselnök és Juhász Attila titkár a bácsfeketehegyi helyi közösség képviseletében, Kovács László elnök és Molnár Eszter elnökségi tag a Vajdasági Magyar Demokrata Párt kishegyesi és topolyai szervezetének nevében, valamint Szűgyi István tanácselnök és Sipos Tibor titkár a kishegyesi helyi közösség képviseletében.

A műsorban közreműködött a XXIX. számú Szent András cserkészcsapat.

Szerző (Forrás)
L.J., Magyar Szó
Többi hír