You are here

Istentisztelettel emlékeztek meg ma Bácsfeketehegyen a 170 évvel ezelőtt történt Mári-napi szaladásról. Édes Árpád kiskunhalasi református lelkész tartott istentiszteletet.

Az 1849. január 23-án, Mária napon, a magyar forradalom és szabadságharc idején Feketehegy református lakossága menekülni kényszerült a Szenttamás felől érkező szerb sereg elől Kiskunhalas és Soltvadkert környékére.

Orosz Attila bácsfeketehegyi református lelkipásztor úgy fogalmazott: „A mai alkalommal itt vannak a kiskunhalasi testvérek is. Mi erről szeretnénk megemlékezni, így az istentisztelet szintjén is, hiszen mi református keresztyének azt tartjuk, hogy megemlékezni jó dolog, valahol kellemes érzés is, hogy vannak még olyanok, akik nem felejtették el ezt a szomorú eseményt. De ugyanakkor keresztyén kötelezettségünk is, hogy emlékezzünk.”

A kiskunhalasi Édes Árpád református lelkipásztor emlékezett a két település közös történelméről, a Mári-napi szaladáskor elmenekült lakosok befogadásáról a Bácsfeketehegyi Református Egyházközség imatermében. Kiemelte: „Részes társai vagyunk a Krisztusnak, mind a közösen elszenvedett szenvedésekben, mind pedig a szenvedések fölötti győzelemben. Hiszen a szeretet, a kedvesség a befogadásnak a gesztusai segítenek abban, hogy a történelemnek a szörnyűségét túléljük, sőt hogy lélekben győztesen kerüljünk ki ebből.”

A szeretet az, ami itt most 170 év után megfogalmazódott ezen az istentiszteleten – jelentette ki Hajnal Jenő. A Magyar Nemzeti Tanács elnöke leszögezte: „A kiskunhalasiak testvéri szeretete, befogadása és az akkori feketehegyiek menekülése azt az erőt, hitet hozza újra vissza és bizakodást belénk, hogy ennyi idő után is nemcsak a keresztyéni, keresztényi szeretet, odafigyelés és a törődés nagyon fontos és jelentős, hanem az egymásra való figyelés és az egymás gondjában való segíteni akarás.”

A települése 170 évvel ezelőtt csak az akkori bácsfeketehegyi lelkész, Berhidai Keresztes József maradt, aki mártír halált halt.

Az ő sírjánál koszorúztak és rótták le kegyeletüket az egybegyűltek az istentisztelet után. Kórizs József helytörténész hangsúlyozta: „1849. január 23-án azon a vésznapon történt ez a szomorú esemény, hogy Berhidai Keresztes Józsefet, lelkészünket agyonlőtték ez történt utána, hogy a feketehegyiek zömmel már úton voltak némelyek már meg is érkeztek Kiskunhalasra és Soltvadkertre.”

A falu csaknem teljes lakossága 1849 októberében visszatért. Idén rendezvénysorozattal szeretnének megemlékezni a helyiek az évfordulóról.

A vasárnapi bácsfeketehegyi megemlékezésen mások mellett jelen volt Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke is.

Szerző: 
Pannon RTV