Ugrás a tartalomra

Márciusi hősök - megemlékezés Csókán

Márciusi hősök - megemlékezés Csókán

Márciusi hősök címmel tartottak megemlékezést tegnap Csókán az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc 176. évfordulóján.

A rendezvény a csókai Művelődési és Oktatási Központ, valamint a Vajdasági Magyar Szövetség helyi szervezetének közös szervezésében valósult meg.

Az 1848/49-es események emlékére helyezték el a megemlékezés virágait kedden délután Csókán a római katolikus temetőben. A nemrégiben felavatott, Borbély család sírjánál található emlékmű mellett, Bakith Pál sírhelyét is megkoszorúzták. Ezt követően a szervezők emlékműsorral tisztelegtek az elesett hősök emléke előtt.

Kormányos László, a VMSZ községi szervezetének elnöke: „A csókai magyarság számára fontos hellyé kell, hogy váljon. Először történt meg, hogy koszorúztunk ennél az emlékhelynél. Később az emlékező közösség, nem messze a sírhelytől, Bakith Pálra is megemlékezett először Csóka történelmében. Ő az, akinek az 1848/49-es forradalom éveiben a csókai magyarság és a római katolikus hívők menekülésében és a visszatérésében is nagy szerepe volt.”

Az emlékműsor elején felcsendült a Himnusz a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Csalogány asszonykórusának és a II. Rákóczi Ferenc Magyar Művelődési Egyesület férfikórusának előadásában. A folytatásban Mészáros Kiss Tibor történelem-földrajz szakos tanár ünnepi köszöntője következett.

Kobrehel Éva, a Csóka Művelődési és Oktatási Központ igazgatója: „Az ünnepi műsor zárószámát szintén közösen énekli a Csalogány asszonykórus és II.Rákóczi Ferenc férfikórus, és külön köszönet, hála a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Százszorszép kézimunka csoportjának, akik kérésünkre kokárdákat készítettek, amivel megajándékozzuk az itt jelenlévőket. Ugyanakkor színháztermünk előcsarnokában az általuk készített kézimunkák kiállítása tekinthető meg.”

Az őseink által megvívott csatákra emlékezve tudjuk igazán megőrizni identitásunkat és közösségként, összefogásban harcolni a megmaradásunkért, hangzott el az eseményen.
 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkorm
Zentán elsőként adták át a Vajdasági Magyar Szövetség – Dr.
A VMSZ Zentán is átadta a listát