Ugrás a tartalomra

Magyarul tanulnak zombori köztisztviselők

Harminc köztisztviselő kezdett hétfőtől magyarul tanulni a zombori önkormányzatban.

A három hónapos nyelvtanfolyam tartományi támogatásból valósul meg. A kezdeményezés Szakács Csabától, a városi tanács nemzetiségi érdekvédelemmel megbízott tagjától eredt, a megvalósításhoz azonban szükség volt az önkormányzati illetékesek szándékára is.

– A tartományi pályázattal kapcsolatos adminisztratív teendőket a helyi gazdaságfejlesztési részleg végezte el. Reméljük, sikeresnek bizonyul az alapfokú nyelvtanulás, és jövőre újra indíthatjuk az alapfokú tanfolyamot, valamint a mostani kezdők számára lehetőség lesz a magasabb szintű nyelvtudás elsajátítására – nyilatkozta Dora Malbaša, a helyi gazdaságfejlesztési részleg munkatársa, aki emellett elmondta, hogy várakozáson fölüli érdeklődés nyilvánult meg a tanfolyam iránt.

A közigazgatási hivatal vezetőjének javaslata alapján választották ki azt a harminc köztisztviselőt, akik részt vehetnek a képzésen. Elsődleges szempontnak tekintették, hogy olyanoknak nyíljon lehetőségük a nyelvtanulásra, akik ügyfelekkel dolgoznak, így előnyt élveztek a szolgáltató központ alkalmazottai és az anyakönyvvezetők. Utóbbiak amiatt, mert olyan régi anyakönyveket kezelnek, amelyekben a neveket a magyar helyesírás szerint vezették be – hallottuk Dora Malbašatól.

Čarna Petričević polgári jogvédő elmondta, valamennyire tud magyarul, ám kinevezése óta intenzívebben tanulja a nyelvet, mert a munkája során gyakran kerül olyan helyzetbe, hogy azokkal kell beszélnie, akik nem tudnak szerbül, vagy nem elégséges a szerb nyelvtudásuk. Emellett, mint mondta, úgy véli, a többnemzetiségű környezettel szembeni tiszteletének a jele az, ha a polgárok érdekében meg tudja magát értetni a hozzá fordulókkal.

– Számomra nagyon fontos, hogy a tanfolyam részvevői jókedvvel, igyekezettel álljanak hozzá a tanuláshoz, és ne kötelezettségként éljék meg. Két csoportban folyik az oktatás, mindkét csoportnak hetente kétszer másfél órája van. Azt remélem, hogy a három hónap elteltével, december 14-én mindenki hasznavehető tudással rendelkezik majd – nyilatkozta Kostić Mónika, a tanfolyam előadója.

– Látva, hogy másutt már korábban sikeresen megvalósult a tartománytól támogatva a közhivatalnokok magyar nyelvtanulása, fölvetettem az ötletet. Kezdetben nem igazán értették, miről van szó, de végül az illetékes hivatal jelentkezett, hogy szívesen megpályázná a támogatást.

Zombornak fontos ez a nyelvtanfolyam, ugyanis a magyar nyelv hivatalosnak számít az önkormányzat területén, de nincs elég hivatalnok, aki beszélné a nyelvet.

Főként a falvakból beutazó idős személyeknek nehéz ügyeiket intézni, ilyenkor segíthet a fordító, de az már nem biztosít olyan szintű párbeszédet, amilyenre szükség lenne – hallottuk Szakács Csabától, az ötletgazdától, aki kérdésünkre válaszolva elmondta, a szolgáltató központnak egy olyan foglalkoztatottja van, aki anyanyelvként beszéli a magyart, ő az anyakönyvekkel foglalkozik, rajta kívül néhányan valamilyen szinten beszélik a magyart, tehát ők egymást ki tudják segíteni, ha probléma mutatkozik, de a jelenleginél több olyan hivatalnokra lenne szükség, aki beszéli a nyelvünket.

– A polgárok nagy része tud róla, hogy a magyar Zomborban hivatalos nyelv, de felelősséggel merem kijelenteni, hogy nem élnek az ezzel járó lehetőséggel. Eleve úgy lépnek a hivatalba, hogy ha hibásan, nehézkesen is, de szerbül igyekeznek ügyeiket intézni, holott megvan ahhoz a joguk, hogy ezt anyanyelvükön tegyék – hallottuk Szakács Csabától.

A tanfolyamhoz az előadót és az oktatási programot a Dunatáj Nyugat-Bácskai Régiófejlesztési Egyesülés biztosította, valamint közreműködött a tankönyvek beszerzésében is.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, FCZS
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt