Ugrás a tartalomra

A magyarok letelepedésére emlékeztek Piroson

A magyarság letelepedésének 228-ik évfordulójára emlékeztek meg Piroson szombaton. Az ünnepi műsort a helyi Fehér Ferenc Magyar Művelődési Egyesület szervezte.

Manapság mintegy hétszáz magyar él Piroson. Itt is, mint Vajdaság legtöbb településén, komoly gondot jelent az elnéptelenedés. Idén egy év kihagyás után, három-négy kisdiákkal mégis megnyílik a magyar osztály. A helyi magyarságot a Fehér Ferenc Magyar Művelődési Egyesület tartja össze. Gyülvészi Géza elnök: „A művelődési egyesület az egyedüli hely, ahol a magyarság összejön, és nemcsak ilyen alkalomkor, hanem évente szoktunk csinálni öt-hat bált, ahol telt ház van.”

A magyarság letelepedésének évfordulója alkalmából rendezett ünnepi műsor keretében elsőként a Csűrdöngölő néptáncegyüttes, valamint a Fokos zenekar lépett színpadra. Őket a pirosi Tengelice gyermekkórus követte. Hanák Rigó Ildikó, a pirosi Fehér Ferenc MME művészeti vezetője: „Szeptemberben alakult a Tengelice gyermekcsoport, a vegyes kórus már régóta működik, én szeptemberben vettem át a vezetését és nagyon lelkesen készülnek minden ünnepségre.”

Az évfordulóra a környékbeli művelődési egyesületek tagjai is ellátogattak. Milánovity Ottília, a budiszavai Petőfi Sándor ME elnöke: „Hívjuk ezeket a vendégeket, ezeket az ismerősöket, akikkel itt megismerkedtünk mihozzánk Tiszakálmánfalvára, Budiszavára, úgyhogy október 11-én már valamennyit szívesen látunk az Ex Libris-díj gálaműsorán.”

Az ünnepségen a néptáncegyüttesek és kórusok mellett szavalók is felléptek.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkorm
Zentán elsőként adták át a Vajdasági Magyar Szövetség – Dr.
A VMSZ Zentán is átadta a listát