Ugrás a tartalomra

Magyarkanizsán Mészáros Ignácz honvédszázados sírjánál emlékeztek

Magyarkanizsán ma délután a katolikus nagytemetőben, Mészáros Ignácz honvédszázados sírjánál emlékeztek az aradi vértanúkra.

A himnusz akkordjai után egyházi szertartásra került sor, majd Kávai Szabolcs magyarkanizsai történelemtanár, tartományi képviselő mondott beszédet. „A békét mindig kiharcolta a magyar nép.

Mi a béke nemzete vagyunk” – emlékeztetett. „A magyarság begyógyította a majd két évszázados török háború és szabadságharcok okozta demográfiai és gazdasági sebeit. Ez történt az 1848/49-es szabadságharcot lezáró Világosi fegyverletétel és az ezt követő, 13 aradi vértanú kivégzése után is.

A 13 tábornok vére Európa szemében, az európai közvélemény szemében foltot ejtett a sárga-fekete császári lobogón. Ezt a foltot erővel, ármánnyal Bécs már nem tudta lemosni.”

A megemlékezésen két alkalmi szavalat hangzott el. Csehák Csenge Borsodi Ferenc: Sorompó című költeményét adta elő. A szavalatokat követően a jelenlévők megkoszorúzták Mészáros Ignácz síremlékét.

A kegyelet virágait a községi önkormányzat, a szabadkai Magyar Főkonzulátus, a Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Szövetség és a Demokrata Párt községi szervezetei, Magyarkanizsa helyi közössége, a Gyöngyszemeink Iskoláskor Előtti Intézmény és a Nyugdíjasok Községi Szervezete képviselői helyezték az emlékműre.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks