Ugrás a tartalomra

Magyarkanizsa: Tartományi pénzekből 22,9 milliót jutott a községnek

A Kávai Szabolcs és Takács Zoltán, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) tartományi képviselői a képviselőházban zajló munkáról, törekvésekről és a községbe érkezett anyagi eszközök felhasználásáról számoltak be a ma délelőtti sajtótájékoztatón.

Vajdaság polgárai az elmúlt több mint hat év alatt 100 milliárd dinárral lettek megkárosítva azáltal, hogy az illetékesen nem tartották be 2006-ban meghozott (és még hatályban lévő) alkotmány rendelkezéseit, ugyanis nem utalták át Vajdaságnak a szerbiai költségvetés hét százalékát, ezen belül pedig a három heted részt sem, amely a tartomány fejlesztésére, a nagyberuházásokra lenne előirányozva.

A korábbi kormány sem tartotta tiszteletben a hét százalék átutalását, de a jelenlegi vezetés sem változtatott ezen, holott 2008. végéig a Köztársasági Képviselőháznak meg kellett volna hoznia a tartomány pénzeléséről szóló törvényt, de ez mindmáig nem történt meg.

- Ha a 100 milliárd dinárt megkapta volna Vajdaság, akkor abból például ezer darab ezer négyzetméteres művelődési ház épülhetett volna, vagy ötszáz darab kétezer négyzetméteres általános iskola , vagy ötvenszer befejezhették volna a szabadkai Népszínház felújítását, vagy tizenhatezer kilométer vízvezeték-hálózat épülhetett volna ki – vázolta Kávai Szabolcs a meg nem valósult lehetőségeket.

A legutóbbi, november 8-án megtartott tartományi ülésen Vajdaság pénzeléséről volt szó, az elképzelések szerint, vajdasági adóhivatal jönne létre, de természetesen a szerbiai adóhivatal keretein belül, így a vajdaságiak pénze itt maradna, és a hét százalékon felüli összeget utalnák át a köztársasági büdzsébe, erre a javaslatra az ellenzék képviselői szeparatista törekvésként tekintenek.

Annak ellenére, hogy a tervek szerint jövőre még kevesebb pénzzel kell gazdálkodnia a tartománynak, tavaszra elkészül a horgosi Művelődési Ház. A Tartományi Nagyberuházási Alappal aláírt szerződések szerint,pedig a csantavér-oromi utat kiaszfaltozzák, valamint Kispiacnál Nosza irányába kiépítik vízvezeték-hálózatot.

Takács Zoltán elmondta, hogy a tartomány által folyósított pénzekből Magyarkanizsa község tavaly óta ez idáig 22,9 millió dinárt kapott vissza nem térítendő támogatáskéntt pályázatok útján. Gazdaságfejlesztésre az említett összeg negyvennyolc százalékát fordították (közmunkaprogramokra, közúti jelzőrendszerekre és Tóthfaluban a falusi turizmus fellendítésére), az anyagi eszközök huszonnégy százalékából a mezőgazdaságot pénzelték (mezőőrszolgálat, szennyvíztisztítás valamint a martonosi ivóvízkút fúrása is így valósulhatott meg). Helységnévtáblákra és a kisebbségi többnemzetiségű közösség felzárkóztatására a befolyt összeg tizenkét százalékát költötték, az önkormányzat adminisztratív kapacitásainak fejlesztésére lett felhasználva a 22,9 millió dinár tíz százaléka, míg négy százaléka szociális és demográfiai célokra, sportrendezvényekre lett fordítva – emelte ki egyebek mellett Takács.

A 120 tagú Tartományi Képviselőházban a kormánykoalíciónak összesen hetvenhét mandátuma van, a Demokrata Párt (DS) hatvan, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV) tíz, a VMSZ pedig hét képviselővel rendelkezik.

Szerző (Forrás)
Major Ibolya, Vajdaság Ma
Többi hír