Ugrás a tartalomra

A magyar nemzet gyásznapján Topolyán is megemlékeztek

A mi kötelességünk megőrizni a hősök emlékét, ezért vegyünk erőt a múltból, éljük meg hűségünket a mában, így biztos lehet reményünk a jövőben – mondta Egeresi Sándor ma délután Topolyán.

A Vajdasági Magyar Szövetség tartományi frakcióvezetője a szabadságharc áldozatainak emlékművénél mondott beszédet október hatodikán.

A magyar nemzet gyásznapján Topolyán is megemlékeztek az aradi vértanúkról. A nyugati temetőben a Vajdasági Magyar Szövetség szervezésében koszorúztak.
Tomik Nimród tartott történelmi visszatekintést az október hatodikai eseményekre. Tomik Nimród, történész, Topolya: „Latour minisztert 1848. október hatodikán lincselték meg és szúrták le.

Ezért volt fontos, hogy ezen a napon végezzék ki Batthyány Lajost. Batthyány Lajos ellen igazi koncepciós pert indítottak. Ő megtudta magát védeni, hogy semmilyen törvényt nem sértett meg. Semmit nem tudtak rábizonyítani, viszont fentről jött a parancs, hogy nem ez volt a kérdés, ki kell végezni.”

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tette végképp használhatóvá nemzeti színeinket, amelyek ma is üzennek, mondta Egeresi Sándor, a Vajdasági Magyar Szövetség tartományi frakcióvezetője „Hiszen a piros sáv az erőt, a fehér a hűséget, a zöld pedig a reményt szimbolizálja. 1849 októberében a megtorlás erőnket, hűségünket, és reményünket próbálta kiirtani lelkünkből és szívünkből.

Hála a jóistennek, nem sikerült.” A megemlékezés végén helyezték el a kegyelet virágait. Topolya Önkormányzata és helyi közössége, Vajdasági Magyar Szövetség központi és topolyai szervezete, a VMSZ női fóruma és ifjúsági fóruma is lerótta tiszteletét a hősök emléke előtt.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír