Ugrás a tartalomra

Lefektették a palicsi Magyar Művelődési Központ alapkövét

Elhelyezték a Magyar Művelődési Központ alapkövét Palicson.

Az építkezés a Színes Együttműködés elnevezésű, határon átnyúló szerb-magyar IPA-projekt keretében valósul meg, amely magában foglalja a Mórahalmon jövő év februárjában átadásra kerülő Kolo Szerb Művelődési Központ kiépítését is. A palicsi kultúrház 800 négyzetméteres lesz, és várhatóan a jövő év nyarának végéig elkészül.

A szabadkai Zeneiskola növendékeinek előadásában felcsendült a szerb, majd a magyar himnusz.

A történelmi csúcson lévő szerb-magyar viszonyokra való tekintettel a tartományi kormány mindent megtett annak érdekében, hogy ez a projekt megvalósuljon - emelte ki köszöntő beszédében Nebojša Vojnović tartományi regionális fejlesztési altitkár.

Nebojša Vojnović, tartományi regionális fejlesztési altitkár: „Azért vagyunk ma itt, hogy elhelyezzük a palicsi Magyar Művelődési Központ alapkövét, az Interreg-IPA Határon Átnyúló Együttműködési Programon belül, Szerbia és Magyarország között.”

A közös beruházás összértéke 3 millió 177 ezer euró, amit uniós forrásból fedeznek. Duka Félix, a mórahalmi Egy-Másért Egyesület elnöke a közös projekt keretében, az ottani Kolo szerb kultúrközpont kiépítésére utalva azt monda: a kóló és a csárdás ritmusa nem egyforma, de ha közösen táncolják, össze lehet hangolni a lépéseket és együtt lehet mulatni.

Évszázadok óta azt tartják, hogy a határok elválasztják egymástól az embereket - kezdte beszédét Bogdan Laban, Szabadka polgármestere.

Bogdan Laban, polgármester, Szabadka: „Kormányaink politikáját, Vučić elnök urat és Orbán miniszterelnök urat követve, mi ezt Szabadkán másként látjuk. Ahelyett, hogy a határok szétválasztanának bennünket, mi hidakat építünk, amelyek összekötnek. Mert sok bennünk a közös. Közös víziónk és céljaink vannak. A határon átnyúló kultúra és a gazdasági együttműködés.”

A palicsiaknak örömünnep a mai nap - emelte ki Horvát Tímea Szabadka alpolgármestere, aki egyben a projekt menedzsere is.

Horvát Tímea, alpolgármester, Szabadka: „A palicsiaknak már régóta szükségük volt egy kultúrházra, ahol a palicsi művelődési egyesületeink, ahova a palicsiak, a lakosok el tudnak jönni, és különböző kulturális programokban tudják örömüket lelni.”

Hozzátette: a közös projektnek köszönhetően a magyarok és a szerbek egymás kultúráját is könnyebben tudják megismerni. Ezáltal pedig a turisztikai és a gazdasági együttműködés is fellendülhet az elkövetkező időszakban.

Szakály József plébános megáldotta az alapkövet: „Ezzel a mai ünneplésünkkel testvéreim, Isten segítségét kérjük, hogy ezt az építkezést eredményesen vigye a kívánt befejezésre, az itt dolgozókat mindenkor védelmezze, és oltalmazza minden bajtól.”

Miután a plébános megáldotta, a vendégek elhelyezték a Magyar Művelődési Központ alapkövét és hivatalosan is elkezdődött az építkezés.

Az alapkőletételen jelen volt Nógrádi Zoltán, a partnerváros, Mórahalom polgármestere is: „Nagyon örülünk annak, hogy az alapkőletétel megtörtént, hiszen ezzel jött létre az az egyensúly a határ két oldalán, amelynek nagyon fontos célkitűzései vannak, az intézményesített együttműködésben. A mórahalmi szerb kulturális központ a készültségének kétharmadában áll, szeretnénk a téli időszakban lezárni az épületet és a belsőépítészettel foglalkozni, mind a szakrális tereknek, mind a kulturális tereknek a kialakításában.”

A mórahalmi épületet várhatóan 2019 februárjában adják át. A közös projekt a határ mentén élő népek szülőföldön maradásához és boldogulásához is hozzájárul majd - emelte ki Nógrádi Zoltán.

A palicsi Magyar Művelődési Központ kiépítésével csaknem hétezer palicsi polgár több évtizedes álma valósul meg. Az építkezés tehát megkezdődött. Előreláthatólag 2019 nyaráig be is fogják fejezni az épületet.

 

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks