Ugrás a tartalomra

Lakossági fórumot tartottak Szenttamáson

A VMSZ helyi szervezete a szenttamási Kultúrotthonban tartott lakossági fórumot pénteken, március 16-án.

Az est vendége Juhász Attila vidékfejlesztéssel megbízott mezőgazdasági államtitkár és Molnár Viktor tartományi mezőgazdasági segédtitkár volt, ők az aktuális tartományi pályázatokról, támogatásokról, továbbá az ágazatot és a gazdákat érintő időszerű témákról tájékoztatták az érdeklődőket.

Juhász Attila államtitkár a jelenlévő gazdáknak elmondta a lehetőségeket, amelyekre a mezőgazdasági minisztériumnál tudnak pályázni, és azt is, hogy milyen lehetőségek lesznek a 2018-as évben: ‒ Kiemelném, hogy a minisztériumunknak a 2018-as évi költségvetése nagyobb 13,8 százalékkal, mint a 2017. évi, és nagyon fontos, hogy a gazdák számára meg tudtuk tartani, és az idén is meglesznek a legfontosabb támogatások.

Az egyike ezeknek, hogy a vissza nem térítendő támogatásoknak a lehetősége a költségvetésben benne van. Ez miért fontos? Azért, hogy ha a gazdák fejleszteni szeretnének, akár az állattenyésztés, akár a növénytermesztés, zöldség, gyümölcs, szőlészet és más ágazatokban, akkor ezekre a beruházásokra 50 százalékos vissza nem térítendő támogatásra tudnak pályázni a minisztériumnál.

A minisztréium továbbra is kiírja a kamat alapú támogatást, és a jószágok utáni támogatást is. Ami kategóriák megvoltak a 2017-es évben, azok maradnak, úgyszintén maradt a tejprémium. Amit még kiemelnék, hogy a fiatal gazdáknak a támogatása nagyon fontos, a tavalyi évben is nagyon nagy volt, és gondolom, hogy az idén is nagy lesz az érdeklődés. Ez egy nagyon fontos támogatási forma – szögezte le az államtitkár.

Hozzátette, az elkövetkezőidőszakban már a kamattámogató hiteleket is lehet igényelni jószágbeszerzésre, újratermelési eszközökre, mechanizáció beszerzésére 3 vagy 5 százalékos kamattal.

Molnár Viktor elmondta, a Tartományi Mezőgazdasági Fejlesztési Alap minden regisztrált gazdaságnak egyforma feltételekkel, méghozzá a lehető legjobb, elérhető éves kamatlábbal kínálja a kölcsöneit: ‒ Tíz támogatási vonal megjelenése várhatóa napokban, egy pályázati vonalon egy százalékos az éves kamatláb, míga többiek esetében másfél százalékos.

Ezen kívül kiemelném, hogy az ún. nyugalmi periódus 6 hónaptól három évig is terjedhet, attól függően, hogy milyen kölcsönvonalat használ valaki, és ez tényleg igazán kedvező. Relatív kevés dokumentációval lehet pályázni, illetve ha van egy-két olyan dokumentum, amelyből lehet nyilatkozni, hogy a pályázó nyújtja-e be vagy pedig hivatalból, az alap munkatársai szerzik be például a lecsapolási illeték kifizetéséről szóló bizonylatot a Vajdasági Vizek Közvállalatból, és hasonló – mondta a tartományi mezőgazdasági segédtitkár.

Hangsúlyozta, szerinte minden évben sikerül elég embert, pályázót megszólítani,a gazdák érdeklődése nagyon nagy: ‒ A tavalyi évben például 500 millió dinárt helyeztünk ki a kölcsönök kapcsán, és többmint 400 szerződést írtunk alá.

Látható volt, hogy a legnagyobb érdeklődés a tavalyi évben a traktorok és kapcsolható eszközök iránt volt, az előző évekhez képest, amikor az öntözőrendszerekre pályáztak ldgtöbben. Viszont az egyéb pályázatok iránt is, például a hízóborjak vagy a tenyészállatok tenyésztésére is vannak érdeklődők – mondta Molnár Viktor.

A lakossági fórumon szó volt az április 8-i magyarországi választásokról is. Mint elhangzott, a jelenlegi magyar kormány politikai erejének és nemzetben való gondolkodásának köszönhetően egy olyan érdekmegvalósítási rendszer került a vajdasági magyarság birtokába, ami ezt megelőzően nem volt, és ha nem a Fidesz-KDNP folytatja az elmúlt nyolc év továbbvitelét a választásokat követően, akkor ez meg fog szakadni.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, P. L.
Többi hír
Az adai Damjanich-emlékműnél szombat délután emlékeztek meg az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc kitörésé
Adán koszorúzással és ünnepi műsorral emlékeztek meg a magyar forradalom és szabadságharc évfordulójáról