Ugrás a tartalomra

A kvótareferendumról tartottak lakossági fórumot Moholon

Az októberi kvótareferendum kapcsán tartottak lakossági fórumot ma este a moholi Közösségi Házban, a Vajdasági Magyar Szövetség községi szervezete szervezésében.

A rendezvény kezdetén Világos Tibor, a VMSZ községi szervezetének elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, köztük Hajnal Jenőt, a Magyar Nemzeti Tanács elnökét, Pék Zoltán köztársasági parlamenti képviselőt és Patyi Lajos tartományi parlamenti képviselőt is, majd Pék Zoltán beszélt az októberi kvótareferendum jelentőségéről, kiemelve néhány fontos momentumát annak az előadásnak, amelyet néhány nappal korábban ft. Paskó Csaba kelebiai plébános, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja Adán, a községháza dísztermében tartott meg.

Kitért Szerbiának és az Európai Uniónak a menekültkérdéshez való viszonyulására, majd arra kérte az egybegyűlteket, vegyenek részt a kvótareferendumon, és ikszeljék be a nem válaszlehetőséget.

Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke felszólalásában párhuzamot vont az európai országoknak a ’90-es években felénk tanúsított viszonyulása, valamint a migránsokhoz való viszonyulása között.

Úgy fogalmazott, a kvótareferendum arról szól, hogy nemzetben tudunk-e gondolkodni, ami azt jelenti, hogy van egy miniszterelnök, aki azt, amit megígért, teljesítette is, köztük a magyar igazolvány és a kettős állampolgárság megszerzésének lehetőségét is.

Hangsúlyozta, az MNT sem puszta ígéreteket kap a Magyar Kormánytól, hanem olyan támogatást, amelynek révén fel tudják karolni a jövő generációját, az óvodásoktól kezdve egészen az egyetemistákig, hiszen – mint mondta – az MNT költségvetésének több mint 80 százaléka magyarországi támogatásból ered.

Leszögezte, ha a demokrácia azt mondja, hogy a nép szava a döntő, akkor meg kell mutatnia a magyar nemzetnek, hogy úgy szavaz, hogy a világ és Európa megérezze, megtört az a látszatszolidaritás és megtört az a látszatvilág, amelyet felépítettek.

Végezetül leszögezte, ez a nem új helyzetet fog teremteni az Európai Unióban, éppen ezért nekünk is ki kell mondanunk ezt a nemet, ezzel fejezve ki a nemzeti összetartozásunkat.

Az összejövetelen Világos Tibor, a VMSZ községi szervezetének elnöke elmondta, az aktivistáik a közeljövőben fel fogják keresni azokat az Ada községbeli személyeket, akik kettős állampolgársággal rendelkeznek, és segítséget nyújtanak nekik a szavazólap kitöltésében, illetve abban is, hogyan tudják eljuttatni a szavazatukat a megfelelő helyre.

Az est végén az egybegyűltek is elmondhatták véleményüket a kvótareferendummal kapcsolatban, illetve kérdéseiket is feltehették a vendégeknek.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, H. A.
Többi hír