Ugrás a tartalomra

Központi fűtés a Művelődési Házban

Korszerűsítik a bácskossuthfalvi Ady Endre Művelődési Központ és a 9+1 Nemzetközi Művésztelep székházaként is működő épület fűtésrendszerét. A beruházás a helyi közösség támogatásából valósul meg. A fűtőtestek és a vezetékek beépítése a végéhez közeledik, a kazánház falai állnak, a kazán beépítésre vár. A munkálatok, az elképzelések szerint, október végéig befejeződnek.

A falu művelődési életének helyet adó épületben eddig telente árammal melegítettek bizonyos helyiségeket, a jövőben azonban stabilabb és olcsóbb fűtési rendszerre térnek át – tudtuk meg Gogolák Gabriellától, az Ady Endre MK elnök asszonyától.

– A faluban Kovacsis iskolaként ismert épület fűtésének korszerűsítése a bácskossuthfalvi helyi közösség egyik beruházása, ami már egy ideje a tervek között szerepelt. Igazából ez a faluban tevékenykedő civilek és az őket tömörítő szervezetek egyik legtöbbet használt épülete.

Eddig villanyárammal oldottuk meg a téli hónapokkal járó fűtési igényeket, ugyanakkor amellett, hogy az áram igen költséges, egyáltalán nem volt hatékony megoldás. A székház szinte a hét minden napján használatban van, elsősorban az Ady szakcsoportjai és rendezvényei veszik igénybe, ezenkívül a nagyteremben pilates és taj-csi foglalkozások is zajlanak, vagy egyéb, a helyi közösség által szervezett alkalmi rendezvények – hallottuk Gogolák Gabriellától.

A Művelődési Ház szerkezetileg egyébként régi építésű, mivel vastagok a falak, nem kell hőveszteségtől tartani. Miután a múlt évben a nyílászárókat is kicserélték – a bejárati ajtók kivételével –, szinte minden adva van, hogy az új központi fűtés beüzemelése után elégedettek legyenek a hőhatással az épületben tevékenykedők.

– A központi fűtés miatt egy új helyiséget kellett felépítenünk. A kazánház az épület mellett kapott helyet. A szobák többségében az ablakok alatt kaptak helyet a fűtőtestek, illetve a tusolókban sem kell ezentúl vacogni a hideg beálltával. Ez azt jelenti, hogy a téli időszakban is tudunk majd a kellemes hőmérsékletű helyiségekbe olyan vendégeket fogadni, akik itt alszanak.

Ezzel megoldódni látszik az a probléma is, hogy a kemény téli időszakban befagyjon az épület vízvezetékrendszere – mondta el az elnök asszony, akitől megtudtuk azt is, hogy a téli hónapokban mindig lesz egy felelős a Művelődési Ház központi fűtésének melegen tartásáért, illetve akár jövet-menet is megszervezik az ezzel járó feladatokat.

Ez azt jelenti, hogy a téli időszakban zajló kézművesműhelyek, a gyermekek számára szervezett foglalkozások kellemesebb közegben oldhatók meg, vagy akár a 9+1 Nemzetközi Művésztelep is tud táborokat szervezni.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, K.P.D.
Többi hír