Ugrás a tartalomra

Közkutak épülnek Szabadkán

Az eddig jelzett igényeket kielégítették a hat kúttal

Szabadkán még mindig több olyan városrész van, ahol a vízvezeték-hálózat nem épült ki, s ezeken a területeken a polgárok vagy a saját fúrt kútjukból nyerik a vizet, mely sokszor egyáltalán nem alkalmas fogyasztásra, vagy kénytelenek a boltból beszerezni a palackozott vizet.

Mivel több helyi közösség is jelezte az illetékeseknek, hogy szükség lenne közkutak telepítésére, hogy az emberek innen vigyék a városi, egyúttal fogyasztásra alkalmas vizet, az elmúlt hetekben Szabadka több pontján is kihelyeztek kutakat, a munkálatok pedig hamarosan be is fejeződnek.

Blau Péter, a Városépítési Igazgatóság igazgatója lapunknak elmondta, már több éve igény van a közkutak kihelyezésére, különösen Makkhetes, Palics és Királyhalma helyi közösségekben, vagyis azokon a pontokon, ahol a vízhálózat nincs, vagy csak részlegesen van kiépítve, s az idén sikerült a költségvetésből erre a célra elkülöníteni pénzt.

– A közbeszerzési pályázaton keresztül mintegy másfél millió dinárt fordítottunk a közkutak telepítésére, így a város öt pontján tudtunk kihelyezni ilyen kutakat. Három ponton teljesen új, úgynevezett Viktória-kutat telepítettünk, illetve meglévőket újítottunk fel és helyeztünk üzembe.

A kutak közül Makkhetes területén az önkiszolgálónál, azaz a nagy kanyarban van az egyik, a másikat pedig azon a ponton helyezzük ki, ahol egykor az Azohem gyár működött.

Itt egy kerekes kutat alakítunk át, ez már folyamatban van, és napokon belül el is készül a munka. Palicson a Zelengora utcánál, Királyhalmán pedig az iskolával szemben lett kihelyezve nyilvános kút, illetve az Október 10. Általános Iskolánál egy meglévő csapot alakítottunk át nyilvános ivóhellyé, ivóponttá. A városban még egy ehhez hasonló ivópontot alakítunk ki, mégpedig a Nirvana pizzériánál, ahol a játszótér is van.

Ez a helyi közösséggel közös projektum lesz, Kertváros helyi közösségnek sikerült ugyanis összegyűjtenie adományokat, a hiányzó összeget pedig a Városépítési Igazgatóság adja, így napokon belül itt is elkészül a munka – tudtuk meg Blau Pétertől.

A közkutakat a helyi közösségek igényei szerint telepítették, azaz oda helyeztek ki kutakat, ahová kérték, ezzel pedig kielégítették a szükségleteket, legalábbis azokat, melyeket jeleztek feléjük. Amennyiben máshol is szeretnék, ha közkutakat helyeznének ki, azt a helyi közösségeknek kell igényelniük a Városépítési Igazgatóságnál.

A közbeszerzés lefolytatása után júliusban elvégezték a munka oroszlánrészét, és napokon belül be is fejezik azt. A kivitelezéssel egy kis magáncéget bíztak meg, a városi vízhálózatra való rákapcsolódást pedig a Vízművek és Csatornázási Közvállalat emberei végezték.

A Városépítési Igazgatóság megbízásából ezekben a hetekben egyéb munkálatok is folynak, azaz folyamatban van három utca építése, így a Balzac utcában a földmunkálatok már befejeződtek, Újzsedniken, a egészségház előtt lesz egy platform és bekötőút, illetve Csantavéren napokon belül megkezdik a 4. Szőlősor aszfaltozását, melyet azért nem kezdtek még el, mert az eső miatt nagyon felázott a talaj.

Kiírták a közbeszerzési pályázatot a Majsai út és az 51. Hadtest utcák kereszteződésénél épülő körforgalomra, valamint a Csantavéri úton és a Koszovói utcánál lévő vasúti átjáró felújítási munkálataira.

A vasúti átjárókról a Városépítési Igazgatóság és a Szerbia Vasutak közösen gondoskodik. Blau Péter elmondta, mivel két átkelőnél, azaz a Bajai út végén és a Közvámraktárnál is megszűnt a bakterszolgálat, és több mint egy hónapig nem is üzemelték be ismét, ezért a törvény értelmében le kellett szerelni a sorompókat, és itt is nyitott vasúti átjáró lesz, ahol majd az útjelző táblák figyelmeztetik a sofőröket a vasúti átjáróra.

Ezek kihelyezése folyamatban van, ezenkívül pedig a városi költségvetésből hatmillió dinárt különítettek el arra a célra, hogy a Proletár brigádok utcában a zombori vasútnál lévő átkelőnél a Szerbiai Vasutakkal közösen egy automata sorompót szereljenek fel. Ezt a tervek szerint még az idén üzembe helyezik.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Magyar Lívia
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt