Ugrás a tartalomra

A kommunikációhiány következménye

Kovács Elvira és Pásztor Bálint veszik át Varga László parlamenti bizottsági helyeit

Három hónapos kommunikációs szünetet követően egy héttel ezelőtt együttes ülést tartott a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági frakciója, s ezen az összejövetelen jelen volt Varga László képviselő is, aki már nem tagja a pártnak. Pásztor Bálint frakcióvezetőt és Varga László képviselőt kérdeztük arról, mik a frakción belüli megbeszélések eredményei, hogyan politizálnak a továbbiakban. Pásztor Bálint kérdésünkre válaszolva elmondta, Varga László nem lett független, továbbra is a VMSZ-frakció tagja, egyrészt mert maga is úgy nyilatkozott több alkalommal, hogy a képviselőcsoport tagja kíván maradni, másrészt pedig azért, mert a frakció tagjai közül senki nem gondolja azt, hogy őt ki kellene zárni.

– A VMSZ frakciója tehát továbbra is hattagú. Ez a hattagú frakció ülésezett a múlt pénteken, több mint három hónap után került sor ilyen teljes összetételű ülésre. Arról beszéltünk, hogy a munkát, amelyet a VMSZ képviselőcsoportja az elmúlt időszakban végzett, azt a jövőben is el kell végezni, s azokra a területekre, amelyekre az elmúlt években összpontosítottunk, a jövőben is ugyanúgy oda kell figyelni. Konstatáltuk az előállt helyzetet, történetesen azt, hogy Varga László és a frakció többi tagja között három hónapja semmilyen kommunikáció nincs, s másfél órán át, ameddig ez a frakcióülés tartott, megkíséreltük megtalálni annak módját, hogyan maradhatna a képviselő tag azokban a bizottságokban, amelyeknek tagja a mandátum elejétől, sőt évek óta. Ki akartuk deríteni, elképzelhető-e az, hogy az információáramlás a jövőben zavartalan legyen – foglalta össze Pásztor Bálint.

Mint mondta, a frakcióülés bebizonyította, hogy ez lehetetlen.

– Az elmúlt években az európai integrációk terén a VMSZ tevékenysége úgy zajlott parlamenten belül és kívül is, hogy az álláspontokat egyeztettük, megbeszéltük, s ezeket képviseltük Belgrádban is, Brüsszelben is, Strasbourgban is, Budapesten is. Ezt én nem tartom elképzelhetőnek akképp, hogy három hónapig nincs párbeszéd Varga László és a frakció többi tagja között. Mivel ezen az ülésen sem sikerült olyan megoldást találni, amely áthidalná e problémát, úgy döntöttünk, hogy Varga László bizottsági helyeit mások fogják betölteni a frakcióból – számolt be a képviselőcsoport vezetője.

Elmondta, hogy a jövő hét derekától az Európai Unióval kötött társulási egyezmény megvalósulását felügyelő parlamenti bizottságban Kovács Elvira váltja fel Vargát, az integrációs bizottság elnökhelyettese szintén Kovács lesz, az igazságügyi, önkormányzati és államigazgatási testületben pedig Pásztor Bálint veszi át Varga helyét. Kedd óta Kovács Elvira tölti be a párt frakcióvezető-helyettesi posztját is. A frakcióvezető azt tartja a legfontosabbnak, hogy az a szakmai munka, amely az eddigiekben jellemezte a VMSZ köztársasági képviselőcsoportjának munkáját, gördülékenyen folyjon tovább, s erre, mint mondta, minden esély meg is van. Az első időszakban bizonyára lesznek némi nehézségeik az új bizottsági szerepkörbe lépett képviselőknek, de ez annak a képviselőnek az esetében sem volt másképp korábban, akit most felváltanak – értékelte Pásztor Bálint.

Varga László úgy ítélte meg, hogy a megszületett döntések egy politikai láncolat legutolsó állomásait jelentik, melyeket azzal kapcsolatos párton belüli döntések előztek meg.

– Amikor február végén Tanja Miščević, a szerbiai uniós tárgyalócsoport vezetője felkérte a VMSZ-t arra, hogy delegáljon egy személyt a tárgyalócsoportba, akkor én Beretka Katinkát javasoltam erre a tisztségre a VMSZ elnökének, a kérés ugyanis arra vonatkozott, hogy egy a kisebbségi témákban jártas személyről legyen szó, s én nála alkalmasabbat nem ismerek. Azt a választ kaptam, hogy ő szakmailag nem eléggé felkészült, s hogy inkább Korhecz Tamást kéri majd fel. Mint tudjuk, ez nem történt meg, s most vált számomra érthetővé, hogy valójában mi zajlott az elmúlt hónapokban. Kiderült: az uniós csatlakozás kérdésköre nem fontos a továbbiakban a VMSZ számára – állapította meg Varga.

A képviselő szerint a párt ugyan részt kíván venni az integrációs kérdésekkel kapcsolatos döntéshozásban, ám nem úgy, hogy annak a politikának tevékeny alakítója legyen.

– A tény, hogy visszahívtak nyolc év után az integrációs bizottságból, számomra ezt az üzenetet erősíti meg – szögezte le Varga László.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, v.ár
Többi hír
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP