Ugrás a tartalomra

Kishegyes: Szabadtéri színpad épül

Hamarosan kezdődik az Anna Napok rendezvénysorozata

Kishegyesen átalakítják a Művelődési Ház előtti teret, de felújítják a kézilabdapálya öltözőit és mellékhelyiségeit is. Mindkét projektumra – pályázati úton - tartományi eszközöket sikerült biztosítani. A falu most a Szent Anna napi templombúcsúra készül, melyet tartalmasnak ígérkező Anna Napi programok előznek meg.

A kishegyesi Helyi Közösség Tanácsának tervei és célkitűzései között már régóta szerepel a színház előtti tér átalakítása, az élő sövénnyel körülzárt terület megnyitása, amely azt követően egy új közösségi térként funkcionálhatna. Elkészült a részletes rendezési terv is, mely magában foglalja a terület rendezését, de annak részét képezi egy szabadtéri színpad kialakítása is a Művelődési Ház előtti parkban. Mohácsi Zoltán, Kishegyes Község alpolgármestere elmondta, hogy a tér tervszerű átalakítását fázisokban tervezik végrehajtani. Ennek érdekében - az elkészült dokumentumok alapján - Kishegyes Község önkormányzata sikeresen pályázott a Tartományi Gazdasági, Foglalkoztatási és Nemi Egyenjogúsági Titkárságnál. A titkárság 3 millió dinárt hagyott jóvá, a terület rendezése pedig az elnyert összeg folyósítását követően meg is kezdődik. A területnek a tervek szerint történő végleges átalakításához további eszközökre lesz majd szükség, amelyeket a további pályázatokból, valamint saját eszközökből szeretnének biztosítani – mondta az alpolgármester. Azt is elmondta, hogy parkban található emlékművet – melyen a Petőfi brigád elesett kishegyesi harcosainak, valamint a délszláv háború kishegyesi áldozatainak nevei szerepelnek -, a kegyeleti és egyéb szempontok figyelembe vételével fogják majd áthelyezni. Ezzel kapcsolatban pedig a polgárok felvetéseit, javaslatait is figyelembe veszik. Az viszont a tervben szerepel, hogy az emlékmű továbbra is a tér részét képezi, esetleg a színház falán lenne elhelyezve, lépcsővel körülvéve és méltóképpen kivilágítva.

Mohácsi Zoltán alpolgármester azt is elmondta, hogy hamarosan megkezdődik a kishegyesi kézilabdapálya öltözőjének és melléképületeinek felújítása. Kishegyes Község Önkormányzata sikeresen pályázott a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóságnál. A felújítási munkálatokra 5 millió dinárt folyósítanak. Újvidéken, a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság igazgatója Nebojša Malenković és Marko Rovčanin községi elnök július 8-án írta alá az erre vonatkozó szerződést. Vajdaságban tizenhárom község összesen 103 millió dinárt kap a sportinfrastruktúra fejlesztésére. Elsősorban iskolai sportobjektumok rekonstrukciójáról és fölszereléséről van szó. A pénzeszközök folyósítását követően a kézilabdapályánál is elkezdődhetnek a munkálatok.

Mohácsi Zoltán azt is elmondta még, hogy közeledik a falu legnagyobb ünnepének számító kishegyesi templombúcsú napja. Idén július 26-ra esik az a nap, amikor már hagyományosan hazatérnek a faluba azok is, akik innen származnak, vagy van valamilyen kötődésük, de már nem itt élnek. A búcsút megelőző időszakban Anna-napokat szerveznek a faluban, ami a Dombos Fest mellett Kishegyes legnagyobb és legtömegesebb rendezvényének számít évről-évre. Az alpolgármester szerint idén még az eddigieknél is gazdagabb programmal készülnek. Az alapkoncepció ezúttal is az, hogy mindenki érezze magáénak ezeket a rendezvényeket, illetve, hogy mindenki megtalálja a neki való tartalmakat.

Az idei rendezvénysorozat már július 17-én, pénteken kezdetét veszi, amikor a Dombos Asztaliteniszklub szervezésében az iskola tornatermében megtartják a Dombos asztalitenisz-tornát. Az aznapi programhoz tartozik még egy táncos-zenés műsor is, amit a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület szervez. 18-án, szombaton a Nők Kishegyesi Fóruma családi napot szervez a labdarúgópályán. Már korábban is szerveztek ilyeneket, de most szándékosan úgy időzítették, hogy bekerüljön az Anna-napok programjába. Július 21-én, kedden dr. Szőke Anna néprajzkutató legújabb könyvének: A lélek és a valóság kapcsolata – Egy bácskai falu vallási élete címűnek a bemutatóját tartják a könyvtár szervezésében. Csütörtökön, július 23-án a Tanyaszínház társulata vendégszerepel Kishegyesen. Gárdonyi Géza: A bor című előadását László Sándor rendezésében fogják bemutatni. Július 24-én, pénteken a kishegyesi festők képeiből összeállított kiállítás nyílik a színház előcsarnokában. Azt követően a topolyai Mara Amatőr Színház Tasnádi István: Finíto, avagy a magyar zombi című vígjátékát mutatja be, Körmöci Petronella rendezésében.

Szombaton, július 25-én a színházteremben sorra kerülő művelődési műsorban a bácsfeketehegyi, szeghegyi, kishegyesi és tápéi művelődési egyesületek mutatkoznak be egy közös produkcióval. Este pedig az ifjúsági otthonban, nem csak a fiatalokat várják: DJ Nia Even és a helybeliekből álló Popcorn együttes lép fel. Vasárnap a búcsú napi szentmisére várnak mindenki 10 órakor a Szent Anna-templomban. Később lesz lovas felvonulás a Fő utcán keresztül, majd a falu központjában középkori lovagi játékok bemutatója következik a zentai Szt. Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület közreműködésével. A szabadkai fúvószenekar már hagyományosnak mondható szabadtéri koncertje 17 órakor kezdődik a felújítás előtt álló színház előtti téren. Este a Sógor Exclusive vendéglőben ismét a Popcorn, majd a SKAgetHER, végül DJ Lui és a nosztalgia diszkó következik, az est sztárvendégei pedig Bódi Guszti és Bódi Margó lesznek.

Szerző (Forrás)
Tóth Péter, Vajdaság Ma
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt