Ugrás a tartalomra

Kézimunka-kiállítás Bácsfeketehegyen

Értékálló, egyedi, tradícióőrző. A kézimunkák pótolhatatlan kincseink. A népi művészet ezen ágának népszerűsítése és megőrzése érdekében megszervezték a Vajdasági Kézimunka Kedvelők Nemzetközi Kiállítását. Ezúttal Bácsfeketehegy a kézimunkázók találkozóhelye.

Népdal, versek, köszöntők. Erről szól a 16. Vajdasági Kézimunka Kedvelők Nemzetközi Kiállítása. A péntek délutáni ünnepségen felszólalt Juhász Bálint tartományi gazdasági titkárhelyettes. A négy napos programot Marko Rovčanin, Kishegyes Község polgármestere nyitotta meg. Ezután mindenki szemügyre vehette a népi művészet gyöngyszemeit. „Nagyon szép, már meg is néztük mindannyian. Nagyon igényes és szép kézimunkák vannak, tartalmas a kiállítás” – mondta a topolyai Szabó Gizella.

A kézimunka kedvelő civil szervezet büszke nemzetközi kapcsolataira. Az orosházi hímző asszonyokkal is több éves barátság köti össze őket. A hungarikumnak számító matyó-hímzésen kívül hazai anyagot is bemutattak a magyarországi vendégek. „Vegyes anyagot hoztunk, mindenből egy kicsikét. Békés-megyeit és orosházit, amelyek a mi környékünkről valók” – magyarázta az Orosházáról érkező Sonkolyos Károlyné.

56 csapat, 1400 kiállító és mintegy ötezer kézimunka. Az elsődleges cél azonban a hagyományörökítés és az értékteremtés – emelte ki a rendezvényen a szövetség elnöke, Kiss Júlia. „Büszkén mondhatom, hogy a kiállítás tartalmas. Sok boldog arcot látunk. Mi, amikor megérkezünk, üdvözöljük egymást, baráti kapcsolatokat táplálunk, önzetlenül hívjuk egymást a közösségbe, vendégül látunk mindenkit.”

A Hestia Nők Egyesülete nyerte el idén a szervezés jogát. A bácsfeketehegyieknek is volt mit megmutatniuk a nagyszabású kiállításon. „Vannak modern technikák is, de felállítottunk egy kun-szobát is, mivel a bácsfeketehegyiek Kunhegyesről származnak és felelevenítettük a kun-hímzést, ami jellemző feketicsre és amire büszkék is vagyunk” – mondta a Hestia Nők Egyesületének elnöke, Major Márta.

A kézimunka-kiállítás hétfőig látogatható. Akkor ünnepélyes záróműsorral és az elismerések kiosztásával fejeződik majd a négynapos program.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkorm
Zentán elsőként adták át a Vajdasági Magyar Szövetség – Dr.
A VMSZ Zentán is átadta a listát