Ugrás a tartalomra

Kevi: a falunapon megszentelték az új kenyeret

Kenyérszentelést tartottak és falunapot ünnepeltek Keviben. Felavatták a megújult templomot is. A vasárnapi programon bárki kipróbálhatta a fiákerezést, este pedig kultúrműsort is rendeztek.

A programsorozat Aratóbállal zárult. A kenyérszentelés hagyományát már több mint száz éve ünnepelik Bácskában. Kevi települése is már 21. alkalommal szervezi meg a rendezvényt a falu napján. Idén azonban háromszorosan is örvendhetett a falu apraja-nagyja, hiszen a megújult templomot is felavatták – mondta Perpauer Attlia, a Móra István Művelődési Egyesület elnöke.

„A régiektől tudom, hogy amikor befejezték az aratást, akkor tartottak egy ünnepséget, ott fonták meg a koszorút, és ezt a koszorút vitték el a templomba megáldani, majd azután Aratóbállal ünnepeltek.”

Az ünnepség már délután megkezdődött. A fiákeres felvonuláson bárki kocsikázhatott egy kört. Ilyenkor a környező településekről is sokan ellátogatnak Kevibe. A kenyérszentelést, az ünnepi szentmisét egy kultúrműsor követte.

A legfiatalabb néptáncosoktól kezdve az asszonykórusokig, helyiek és más településekről érkezők is felléptek. Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője is köszöntötte a falu népét.

„Nagyon fontosnak tartom, hogy a politikusok, akik közélettel foglalkoznak, megtiszteljék az embereket azzal, hogy eljönnek, meghallgatják, mik a gondok, mik a problémát, miben segíthetünk, megkérdezhetjük ezt, kifejezhetjük elismerésünket, hogy így ápolják a hagyományokat, hogy tele van a templom.”

Az ünnepséget Aratóbállal zárták. A vidámságnak azonban még nincs vége, a következő hetekben a környező falvakban is folytatódnak az ünnepségek, a kenyérszentelők és a falunapok.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
Az adai Damjanich-emlékműnél szombat délután emlékeztek meg az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc kitörésé
Adán koszorúzással és ünnepi műsorral emlékeztek meg a magyar forradalom és szabadságharc évfordulójáról