Ugrás a tartalomra

Két község, közös történelmi mozzanat

TESTVÉRVÁROSI KAPCSOLAT ZENTA ÉS KIRCHBERG AN DER RAAB KÖZÖTT

Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere és Florian Gölles, Kirchberg an der Raab polgármestere tegnap délután testvérvárosi szerződést írt alá, amellyel az együttműködést és a két település közötti kapcsolat elmélyítését szándékozzák előrelendíteni.

Ceglédi a szerződéskötés alkalmából tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a két települést a közös múltjuk köti össze, ugyanis a zentai csatát sikeresen megvívó Savoyai seregének jobb szárnyát az osztrák kisváros szülöttje, Sigbert Heister gróf, császári tábornagy irányította. A zentai polgármester reményének adott hangot, hogy ennek a közös múltnak köszönhetően közös jövőt is teremthetnek.

A szerződés aláírását megelőző tárgyalásokon a két város vezetői beszéltek arról is, hogy jövőre, a zentai csata 320. évfordulója alkalmából közösen szerveznének meg egy nemzetközi történelmi konferenciát, a gazdaságfejlesztés mellett lehetőségük van testvérvárosi művelődési rendezvények megtartására, és közösen nagyobb eséllyel vehetnek részt az európai uniós, illetve a Duna-régiós pályázatokon is.

Florian Gölles, Kirchberg an der Raab polgármestere a szerződéskötés kapcsán elmondta, hogy a közös történelmi kapcsolatnak köszönhetően egyaránt érdekeltek a partnerség kialakításában, majd pedig elmesélte, hogy Ausztria délkeleti részén, a magyar országhatártól mintegy 40 kilométerre fekvő községnek 4500 lakosa van, akik főleg mezőgazdasággal foglalkoznak, de az utóbbi időben mind nagyobb hangsúlyt fektetnek az idegenforgalomra, amelynek terén úgyszintén együtt szeretnének működni a zentaiakkal.

Az osztrák küldöttség két napot töltött el Zentán, s ellátogattak többek között a Zentai Csata Emlékkilátóba, a zsidó temetőbe, sétáltak a város központjában, és a Jézus szíve templomot is megtekintették.

Szerző (Forrás)
Hhzs., Magyar Szó (Fotó: Gergely Árpád)
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt