Ugrás a tartalomra

Kegyeletadás Tiszakálmánfalván

A szerb–magyar megbékélés jegyében szombaton délelőtt Budiszaván felavatták, majd megkoszorúzzák az I. világháborúban elesett hősök tiszteletére felújított emlékművet.

A nagyjából 5 méter magas, egy helybeli kőfaragó által készített alkotás a katolikus templom előtti parkban van, ugyanott, ahol már 1941-ben is állt egy hasonló emlékmű. Azt a második világháború után felrobbantották, a falubeliek és még sokak közbenjárásának köszönhetően most, 70 évvel később, végre sikerült felújítani. A turulmadár alatti kőtömbbe 69 helybeli nevét vésték, ők  harctereken estek el.

A falunak akkoriban sem volt ezer-ezerötszáznál több lakója, úgyhogy ezt a vesztességet hatalmas csapásként élték meg. Az emlékezés virágait elhelyezték az anyaország kormányának, testvértelepüléseinek, a Magyar Nemzeti Tanácsnak, a Vajdasági Magyar Szövetségnek, továbbá a helyi önkormányzatnak a képviselői is, az alkalmi ünnepség után az egybegyűltek átvonultak az alig 50 méterre lévő, a falu második világháborús áldozataira emlékeztető szoborműhöz, ahol ugyancsak elhelyezték a kegyelet virágait. Minderről hétfői számunkban bővebben is cikkezünk majd.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, szb
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks