Ugrás a tartalomra

Kaszárnya újrahasznosítva – a történelem, az oktatás és a művelődés háza lesz

Három zentai intézmény használhatja a kaszárnyát ezentúl. A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, a Történelmi Levéltár és az Egészségügyi Középiskola kap helyet a valamikori laktanya épületében.

A zentai önkormányzat 2012-ben kapta vissza a kaszárnya épületét. Most három intézménynek segítettek azzal, hogy helyet biztosítottak a működésükhöz. A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet raktárként használná a laktanyát. „A zentai önkormányzat nagylelkűségének köszönhetően mindazok a dokumentumok, amelyek nem kerülnek állami közgyűjteményekbe, itt megőrzésre kerülhetnek, feldolgozásra” – nyilatkozta Hajnal Jenő, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatója.

A levéltár jelenleg három helyen működik Zentán, valamint Óbecsén is van egy részlege. Ilyen körülmények között a munkát sem tudták igazán hatékonyan elvégezni. Most viszont további fejlesztéseket terveznek, és együtt tudnak majd működni a VMMI-vel. Fodor István, a zentai Történelmi Levéltár igazgatója elmondta: „Ezek az épületek nem felelnek meg a levéltári szabványoknak, ezért egyértelmű, ha egy helyre tudjuk telepíteni a levéltárat, egy levéltári célokra átalakított épületbe, az óriási előny számunkra.”

A zentai Egészségügyi Középiskola diákjai számára eddig a gimnázium épületében folyt az oktatás. Ugyanitt tanulnak a gimnazisták és a közgazdasági középiskola diákjai is. Így pedig egyiküknek sincs elegendő helye. „Azzal, hogy mi kiköltözünk a kaszárnyába, nemcsak az Egészségügyi Középiskola fog fejlődni, hanem mind a három zentai erős középiskola. Nekünk ez nagyon jó, hiszen itt nagyon vissza vagyunk fogva, ebben az épületben” – mondta Nagy Abonyi Zoltán igazgató.

Most már csak el kell készíteni a felújítási tervet és rendbe kell hozni az épületeket. Néhány éven belül pedig ki is költözhetnek az intézmények.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks