Ugrás a tartalomra

Jumper-program a fiatal vállalkozóknak

A magyarkanizsai önkormányzat, az ifjúsági iroda és az ICR – Tisza Menti Információs Fejlesztési Központ vállalkozásfejlesztő projektuma

2016-ban Magyarkanizsa önkormányzata újraindítja a korábbi években már sikeresnek bizonyult vállalkozásfejlesztő programját. A Jumper-program elsősorban a fiatal, kezdő vállalkozók számára nyújt szakmai segítséget.

Fejsztámer Róbert, a gazdasági, pénzügyi és fejlesztési főosztály vezetője az előző évek tapasztalatairól és a program fontosságáról nyilatkozott:

– 2006-ban indult egy inkubátorházas programunk, amely a kezdő vállalkozókat támogatta, 2015-ben pedig a középiskolában a végzős tanulóknak gazdasági jogból és pénzügyből szerveztünk előadásokat. Az ezekből a projektekből származó tapasztalatainkkal szeretnénk segíteni a fiatalok ötletét, hiszen a mostani program létrehozásának javaslatát az ifjúsági iroda vetette fel. A Jumper-program tulajdonképpen az eddigi kezdeményezések továbbfejlesztett verziója, amelyet önkormányzatunk mind szakmai, mind pénzügyi szempontból segíteni fog – mondta Fejsztámer.

– Az ICR 2005-ös alapításától fogva nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a kezdő kis- és középvállalkozásokat szakmailag támogatni tudja. Az üzleti inkubátorház létrehozása is ezt a segítségnyújtást szolgálta. Akkor elsősorban kedvezményes székhelybérléssel, valamint jogi, könyvelési és marketing-szaktanácsadással tudtuk a vállalkozókat segíteni. Állami szinten évente több olyan pályázatot is kiírnak, amelyek például a munkanélküliek vállalkozásindítását támogatják, vagy amelyek a fiatal, kezdő vállalkozások eszközbeszerzésére, forgótőke-támogatásra vonatkoznak – tette hozzá Molnár Makai Krisztina, az ICR igazgatója.

– Többen is megkerestek az ifjúsági irodában azzal a kérdéssel, hogy kihez forduljanak, ha szeretnének vállalkozást nyitni – mondta Újvári Zsombor, Magyarkanizsa Község Ifjúsági Irodájának koordinátora. – Mivel az irodánk önkormányzati szervként működik, elkezdtünk közösen gondolkodni azon, hogy létrehozzunk egy olyan programot, amely a megfelelő helyekre irányítja a kezdő vállalkozókat, és amely segíteni tudja a vállalkozás indításakor a fiatalokat. A Jumper-program tulajdonképpen arról szól, hogy az a fiatal, aki befejezte a tanulmányait, és vállalkozásba kezdene, de nem találja a megfelelő lehetőségeket, eljön hozzánk, és segítünk neki az alapokat lefektetni. Megkeressük a számára megfelelő jogi formát a vállalkozásához, jogászokkal, közgazdászokkal és más olyan szakemberekkel kapcsoljuk össze, akikre szüksége lehet, legyen szó a pályázatírásról, az üzleti tervek készítéséről vagy akár a dizájn kialakításáról – összegezte Újvári Zsombor.

A programban részt vevők száma nincs korlátozva, csupán korhatári feltételt szabtak a szervezők, a 18–35 éves pályázókat várják. Jelentkezni, érdeklődni a Jumper-programmal kapcsolatban az ifjúsági irodában lehet minden munkanapon 7–15 óráig Újvári Zsombornál.

Szerző (Forrás)
M. J., Magyar Szó (Fotó: Gergely Árpád)
Többi hír
A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkorm
Zentán elsőként adták át a Vajdasági Magyar Szövetség – Dr.
A VMSZ Zentán is átadta a listát