Ugrás a tartalomra

Júliusban nem lesznek gyökeres változások a Tartományi Kormányban

Július 2-án tart ülést a tartományi képviselőház. A várakozások szerint kezdetét veszi a Tartományi Kormány átalakítása. Ennek az egyik oka, hogy Deli Andor európai parlamenti képviselővé történő megválasztása után betöltetlen egy alelnöki és az oktatásügyi titkárság vezetőjének tisztsége is a Tartományi Kormányban.     

Deli Andor július 1-jétől az Európai Parlamentben folytatja politikusi pályafutását. Helyére a képviselőház új kormányalelnököt és új oktatásügyi és közigazgatási titkárt választ. Mindkét tisztségre a Vajdasági Magyar Szövetség saját soraiból javasol jelöltet – nyilatkozta Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke. „Ettől elképzelhető, hogy mélyebb változások is lesznek. Azt gondolom, hogy gyökeres változások, most júliusban nem lesznek. Én továbbra is azt gondolom, hogy az az ötlet, amivel mintegy tíz nappal ezelőtt megjelentem, az az egyetlenegy olyan ötlet, amelyik reális, amelyik kiszabadít bennünket ebből a »róka fogta csuka« helyzetből, politikai értelemben. Nem hiszem, hogy ez most júliusban be fog következni, de gondolom, hogy szeptemberben, októberben egészen biztos, hogy igen.”

A Szerb Haladó Párt már huzamosabb ideje szorgalmazza a Tartományi Kormány átalakítását. Predrag Matejin frakcióvezető ezt már több alkalommal is kifejtette. „Ha tőlünk függne, mi már korábban végrehajtottuk volna az átalakítást. Nem áll módunkban és szándékunkban semmilyen megrázkódtatást és megtorlást kiváltani.”

A politikai tárgyalások kimenetelét a Vajdasági Szociáldemokrata Liga álláspontja és rugalmassága erősen befolyásolhatja. Mint mondják: nem szándékoznak pityke lenni sem a demokraták sem a haladók lajbiján – mondta Branislav Bogaroški, a Liga frakcióvezetője. „Készek vagyunk bemutatni programunkat koalíciós partnereink mellett mindegyik parlamenti pártnak. A tárgyalóasztal mellett vitatkozzunk és nézzük meg, miben tudunk megállapodni a vajdasági lakosok érdekeit szem előtt tartva.”

Egyes információk szerint a VSZL komoly vezető pozíciókat is magának követelne nemcsak az átalakuló kormányban, hanem a házelnöki tisztséget is szeretnék megkapni. Ezt Egeresi Sándor, a VMSZ tartományi parlamenti frakcióvezetője ellenzi. „Úgy érzem, hogy nem játék egy vajdasági parlamenti poszttal játszadozni a média, a közvélemény előtt. Ez komoly politikai tisztség, és úgy érzem, hogy Pásztor István elnök úr nagyon tisztességesen, becsületesen és felelőssége teljes tudatában kiválóan elvégzi.”

A Demokrata Párt egyetért a kormány átalakításával abban reménykedve, hogy a korábbi koalíciós partnerek mellett az Új Demokrata Párt is biztosítja majd a hatalmi többséget – véli Tóth Tamás, a párt képviselője. „Mi semmiféleképpen nem tudnánk együttműködni a haladókkal, tehát mi elvetünk egy ilyen álláspontot, elképzelést, véleményünk szerint a parlamentbe, valamennyi parlamentben szükség van ellenzékre és többségre.”

Az elemzők szerint a Demokrata Pártot fenyegeti a legnagyobb veszély, hogy a haladók szerepvállalása esetén hoppon maradnak tartományi szinten.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt