Ugrás a tartalomra

Jubilált a VMSZ kúlai helyi szervezete

Először a Vajdasági Magyar Szövetség körzeti szervezete alakult meg Kúla község területén, majd ezt követően teremtődtek meg a feltételek a helyi szervezet megalakítására, amelynek immár 20 éve, és amely a 12. alapszervezet volt a központi párt tevékenységében.

Ebből az alkalomból tartottak alkalmi ünnepséget az elmúlt hétvégén Kúlán. A program hivatalos részében elhangzott, hogy jelenleg 140 tagja van a helyi pártszervezetnek, amelynek munkájában ki aktívabban, ki kevésbé aktívan vesz részt.

Tóth István nevéhez és tevékenységéhez fűződik a párt kúlai tevékenységének felélénkülése, aki a körzeti elnökségi helyet is sok éven át betöltötte.

A helyi szervezet első elnöke Valka Károly volt, majd őt Magyarics István követte. Az év elején Juth Józseftől Kozma Lívia vette át a tisztséget és a felelősséget.

A rendezvényen Dudás Károly, a VMSZ Tanácsának elnöke, Nyilas Mihály, a Tartományi Kormány alelnöke, tartományi titkár, Dobai János, a VMSZ elnökségének és Egeresi Sándor tanácstag voltak jelen a helyi és körzeti tagokon kívül.

A megnyitó beszédekben elhangzott még, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség miképpen járult hozzá Kúla város, de a község polgárainak élhetőbb életéhez, az ifjúság számára az óvodától a felsőfokon való továbbtanulásban milyen támaszt nyújtott és nyújt a mai napig, ilyen például a templom, iskola és művelődési központ felújítása, a víz- és szennyvízhálózat kiépítése, a temető kerítésének és kapujainak építése és renoválása, játszóterek karbantartása, művelődési és más jellegű rendezvények támogatása, ami természetesen a jövőben is elvárható.

Az is elhangzott, hogy a tavasszal megtartott választásokon a VMSZ helyi szervezete jobb eredményt ért el mint négy évvel ezelőtt, és egy szavazattal többet kapott mint a 2012-es évben. Kiemelték, hogy ez azért is nagy érdem, mert azóta sajnos a magyarság létszáma csökkent Kúlán, sokan elvándoroltak, de az elhalálozási szám is magas.

Ezeknek a tudatában a megvalósított eredmények jók, a községi képviselő-testületben két magyar képviselő van, a VMSZ-é lett az alpolgármesteri tisztség is, de több önkormányzati testületben is helyet kaptak azok a személyek, akik a párt tevékenységében szerepet vállalnak és fontosak megmaradásunkhoz a szórványban. A VMSZ Női Fórum helyi szervezete 2013 októberében alakult meg, amely azóta is hatékonyan tevékenykedik, úgyszintén mint az Ifjúsági és a Nyugdíjas Fórum is.

A körzeti elnöki címeket betöltő személyeknek és a helyi pártszervezet eddigi vezetőit ezután az aktuális helyi elnök jelképes ajándékkal lepte meg megköszönve eddigi munkásságukat, tevékenységüket, majd ünnepi vacsora követte a jubileumi rendezvényt.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Kozma Lívia
Többi hír