Ugrás a tartalomra

Jókedvű szakácsok versengtek a noszai iskolaudvarban

Marha és disznópörkölt, csirkepörkölt, bableves. A bográcsokból jó illatok kavalkádja csalogatta Noszára a gasztronómia szerelmeseit. Az iskola udvara megtelt jókedvű szakácsokkal és vendégekkel.

Nosza, hajrá, süssünk-főzzünk címmel szervezték meg a főzőversenyt a noszai iskolaudvarban. A hajdújárási Szűcs Erzsébet nyugdíjas társaival minden évben ellátogat az eseményre. Ma disznópörköltet készítettek. Számukra a részvétel a fontos. Szűcs Erzsébet, Hajdújárás: „Nem azért jövünk, hanem hogy itt legyünk, beszélgessünk, társalogjunk. Nem csak itt, ahol van a környéken ilyen főzés, mi oda megyünk.”

Jó társaságban főzött a királyhalmi Nosziján Roland is. Marhapörkölt rotyogott a bográcsban, amit tejfölös tésztával és salátával tálaltak. „Ma hagyományosan főzünk, nem nagyon turbóztuk fel, csak régiesen csináltuk. Fűszereket, hagymát, semmilyen különleges dolgokat nem tettünk bele.”

A Kispiaci Helyi Közösséget képviselte Csongradac Emese csapatával. A kispiaci Nemzetek Főzőversenyén elvitték az első díjat, de Ukrajnában, Szlovákiában és Magyarországon is bemutatták már szakácstudásukat. „Otthoni jellegű borsos tokányt készítek majd, amit édesanyámtól tanultam.”

Összesen huszonegy versenyző jelentkezett a megmérettetésre. Főként Észak-Bácskából érkeztek résztvevők. Négy órájuk volt az étel elkészítésére. Kovács Elvira, szervező, főzőverseny, Nosza: „A téma szabad volt, hogy úgy mondjam, de főleg marhapörköltet főznek a jelenlevők. A zsűriről azt kell tudni, hogy háromtagú, és mindent értékel a zsűri. Tehát függetlenül attól, hogy babot főz valaki vagy marhát.”

Az első három helyezett részére a helyi vállalkozók biztosították a díjakat.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks