Ugrás a tartalomra

Iskolanapot ünnepel a tordai Ady Endre Általános Iskola

Felavatták az intézmény keretében működő óvodának a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programnak köszönhetően megépült új játszóterét.

A magyar kormány támogatásának köszönhetően újult meg a tordai óvoda épülete, magyar jellegű játéksarkot kapott és új játszótér is épült.

Jerasz Anikó, elnök, Végrehajtó Bizottság, Magyar Nemzeti Tanács: „Két csoportszobát is sikerült felújítanunk az elmúlt időszakban, amelyben, most már elmondhatjuk, hogy egy váltásban tudnak az óvodások az iskolásokkal együtt játszani, a délelőtti órákban. Ma átadásra került a játszótér, az EU-konform játszótér, amely a gyermekek örömére az elkövetkezendő időszakban a rendelkezésükre áll. Hiszen kulcsfontosságú, hogy a mozgás a mindennapi életben, az óvodai életben, az iskolai életben jelen legyen.”

A tordai óvónők is részt vehettek azon a továbbképzésen, amely a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében valósult meg. Két óvónő húsz óvodással foglalkozik.

Pálinkás Erzsébet, óvónő, Torda: „Örömmel jelentem, hogy még ebben az iskolaévben is két csoportot tudtunk nyitni. Még mindig megmaradt a gyerekek száma. Habár nem olyan tömegesen, sajnos rohamosa csökken a gyerekek száma, de még mindig két csoportot foglalkoztatunk. Nagyon nagy örömöm van abban, hogy részt vehettem egy ilyen gyönyörű beruházásban, egy ilyen gyönyörű adományozáson, amit kaptunk, ami a gyerekeknek jelent legtöbbet, de nekünk is.”

A tordai intézmény 25 éve a Banatsko Karađorđevón működő Nikola Tesla Általános Iskola kihelyezett tagozataként működik. Az iskolanapot névadójuk, Ady Endre születésnapa alkalmából tartják.

Kovács Zsuzsanna, tagozatvezető, Ady Endre Á.I., Torda: „Az idei iskolaévben 111 diákja van a tordai Ady Endre kihelyezett tagozatnak. A tanítás magyar nyelven folyik elsőtől nyolcadik osztályig. Ugyanakkor elsőtől negyedik osztályig van egy kombinált tagozatunk is. Talán elmondhatjuk azt, hogy legnagyobb ünnepünket ünnepeljük. Ugyanis iskolánk névadója Ady Endre, és holnap van Ady Endrének a születésnapja. Ezért ma iskolanapot ünneplünk.”

Minden település számára egyik legfontosabb intézmény az iskola. A tordai helyi közösség is igyekezett a lehetőségeihez mérten segíteni úgy az iskolát, mint az óvodát is.

Dobai János elnök, Torda Helyi Közösség: „Fontos a számunkra az, hogy a gyerekek itt tudjanak tanulni, itt tudjanak óvodába járni, ne menjenek el a szülőkkel már kis korukban. Jelenleg is mintegy 120 tanulója van az iskolának, mintegy húszan járnak az óvodai nevelésre. Ezt azt jelenti, hogy a faluban van még gyerek. Van miért és mire is építkezni.”

A tordai fiatalok többsége folytatja tanulmányait, leginkább a vajdasági városok és községek intézményeiben.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks