Ugrás a tartalomra

Irodalmi est a szabadkai Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesületben

Irodalmi, beszélgetős estet szerveztek a szabadkai Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesületben vasárnap. A rendezvényt a magyar nyelv napja (november 13-a) alkalmából tartották. Az est vendége Horváth Emma tanárnő, az Életjel – Csáth Géza Művészetbaráti Kör művészeti vezetője volt.

Vidám hangulatban telt a beszélgetős est vasárnap a Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesületben. Horváth Emma élettörténetéből merített anekdotákkal szórakoztatta a közönséget. „Mikor én azt figyeltem, hogy te Jó Isten, hogy hogy van leírva a könyvben, hogy hogyan képezzünk egy nekünk idegen hangot, hát hogy hogy én ezt nem alkalmazhatom az anyanyelvemen is?

Úgyhogy nekem ez a két nyelv és az egyetemen való fonetikatanulás fordította a figyelmemet arra, hogy azért az anyanyelvet is lehet szépen beszélni ám.”

Nem véletlenül esett a választás Horváth Emmára a magyar nyelv napja alkalmából megtartott rendezvényen. Mihályi Katalin, a Lányi Ernő IME elnöke: „Horváth Emma minden pedagógusnak, minden művelődési egyesület, civil szervezet vezetőjének számára példakép lehet.

Horváth Emmának a hűsége, a ragaszkodása az elvekhez, az önzetlensége, a tradíciókhoz való ragaszkodás és ugyanakkor az a rengeteg kreativitás, ami a tanárnőben van.”

A Lányi Ernő IME rendszeresen szervez irodalmi esteket. A magyar nyelv pedig kiemelt helyen szerepel tevékenységükben. Miklenovics Aranka művészeti vezető: „Ha egy nemzet nem ragaszkodik a saját nyelvéhez, ha nem tiszteli a hagyományát, egyértelműen elvész.

Amire nem emlékezünk, azt nem tiszteljük. Tehát szükségszerű ahhoz, hogy éljünk, hogy visszanyúljunk a gyökereinkhez, ami táplál bennünket, és ez a nyelv.”

Felléptek Horváth Emma növendékei is szavalatokkal, de zenével is kedveskedtek az egybegyűlteknek.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség törökkanizsai községi szervezete hétfő délután adta át a községi választási bizottságnak
A VMSZ 31 fős listával indul a választáson Törökkanizsa községben