Ugrás a tartalomra

Helyi értékünk, a Tisza

Kémia- és biológiaversenyt hirdettek meg Zentán

A Zentai Gimnázium az idei tanévben első ízben hirdeti meg a Fábri Géza Biológiaversenyt és a Máriás Vilmos Kémiaversenyt. A két verseny részleteiről Perpauer Attila, a községi tanács oktatással megbízott tagja, Ujházi Éva, a gimnázium igazgatója, Máriás Ildikó kémiatanár és Rózsa Sipos Mónika biológiatanár sajtótájékoztatón számolt be.

Perpauer Attila hangsúlyozta, hogy a versenyek megvalósítása nagyon fontos az önkormányzat számára is, hiszen azok teret nyújtanak a helyi értékek bemutatására. Hozzátette, hogy a Zentai Gimnáziumban az elmúlt 150 évhez hasonlóan ma is olyan kiváló pedagógusok oktatnak, akikre méltán lehet büszkének lenni.

Ujházi Évától megtudtuk, hogy a verseny ötletével másfél évvel ezelőtt jelentkeztek nála Máriás tanár úr gyerekei, akik a Zentai Gimnáziumban tanítottak, illetve tanítanak.

– Nagy megtiszteltetés számomra, hogy két volt tanárom nevét használhatjuk ehhez a természettudományi versenyhez. A Zentai Gimnázium igyekszik egyre nagyobb hangsúlyt fektetni a természettudományok oktatására. A verseny teljes tematikája a kolléganők áldozatkész munkájának köszönhetően állt össze – mondta.

Hozzátette, hogy a kémia- és biológiaverseny fővédnökeinek dr. Bálint Bélát és dr. Fábri Miklóst kérték fel. Előbbi a gimnázium volt tanulója, a belgrádi Katonai Orvostudományi Akadémia Orvostudományi Karának tanára, valamint az akadémia Transzfúziós és Hemobiológiai Intézetének vezetője, utóbbi pedig a Szív- és Érsebészeti Klinika vezetője Újvidéken.

Máriás Ildikó elmondta, hogy a két verseny azonos struktúra mentén épül föl:

– Kétfordulós versenyekről van szó. A versenyeket azért hirdettük meg, mert igyekeztünk a helyi értékeinkre fordítani a figyelmet. Ennek köszönhető, hogy a vizet, kicsit közelebbről pedig a Tiszát választottuk témaként. Az első forduló egy levelező forduló. A feladatsorokat a versenyről szóló értesítéssel együtt küldjük majd ki az iskoláknak. A megoldott feladatsorokat november hatodikáig kell visszaküldeni. A második forduló maga a területi döntő, amin a meghívott diákok vesznek részt. Itt is meg kell majd írniuk egy tesztet, illetve egy 5–8 perces prezentációt is el kell készíteniük, a kémiaversenyen a tiszai ciánszennyezés a téma. A prezentáció azért került be a verseny feladatai közé, mert szerettük volna ötvözni az anyanyelvápolást is a természettudományokkal. Arra is kérni fogjuk a résztvevőket, hogy az elkészített munkájukat dolgozat formájában is mutassák be.

Elmondta azt is, hogy a témakör szűkítése segítséget jelenthet a versenyre jelentkező diákoknak és felkészítő tanáraiknak abban, hogy a tananyag mely részével készüljenek.

Rózsa Sipos Mónika hozzátette, hogy a biológiaverseny témája a Tisza mint élettér lesz. Hangsúlyozta, nagyon fontos volt számukra, hogy a gimnázium volt diákjait hívják el a versenyre zsűrizni:

– A biológusok közül Menyhárt Ákost és Hegedűs Lilit emelném ki, akik a Szegedi Tudományegyetemen dolgoznak kutatóbiológusként, mindketten nagyon jó szakembereknek számítanak. Rajtuk kívül az általános és középiskolákban dolgozó kollégákat hívtuk még zsűrizni: Horvát Bábinszki Ildikót, aki a tesztkérdések kidolgozásában is nagyon sokat segített, Mandić Vladimirt, aki szerb nyelven írja majd meg a kérdéseket, valamint Kendjur Ida általános iskolában tanító kolléganőt.

A kémiaverseny létrehozásában segédkező szakembereket Máriás Ildikó ismertette:

– Megnyertük erre az alkalomra dr. Csanádi János, illetve dr. Szécsényi Mészáros Katalin segítségét. Rajtuk kívül kémiatanárok vesznek részt aktívan a munkában, például Szórád Endre, Fajka Valéria, Gere Anikó és Bicskei Erzsébet. És természetesen olyan volt diákjaink is segítenek, akik régebben maguk is versenyeztek, ma pedig az egyetemen dolgoznak vagy orvosok.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a verseny ünnepélyes megnyitója november 17-én, szombaton, délelőtt fél tízkor lesz a zentai színházban. A megmérettetésre egész Vajdaság területéről várják a kétfős csapatok jelentkezését szerb és magyar nyelven egyaránt. A verseny támogatója a zentai önkormányzat és a Magyar Nemzeti Tanács.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Gruik Zsuzsa
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks