Ugrás a tartalomra

A Hegyesi csata emlékművénél emlékeztek az aradi vértanúkra Kishegyesen

A templomban celebrált szentmisét követően a Hegyesi csata emlékművénél emlékeztek a kishegyesiek az aradi vértanúk kivégzésének 166. évfordulója alkalmából. Az esti órákban a fáklyás menet megkoszorúzta a katonasírokat és a katonai emlékműveket.

A nemzeti gyásznap alkalmából Kishegyesen kegyeletadó szentmisét celebráltak a helyi Szent Anna templomban. A mise után fáklyás megemlékezéssel, majd koszorúzással rótták le a kegyeletüket a kishegyesiek az aradi vértanúkra emlékezete előtt.

A Nyugati temetőben, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc utolsó győztes csatája, a Hegyesi csata emlékművénél a szervezők nevében Linka B. Gabriella szólt az egybegyűltekhez. Alkalmi beszédében kihangsúlyozta, hogy a gyásznap ellenére emelt fővel kellene emlékeznünk, mert ma már tudjuk, hogy a véráldozat nélkül nem lett volna kiegyezés.

Molnár Krekity Olga szavalatát követően Andrékó Gábor, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulja koszorúzta meg elsőként az emlékművet. Az MNT koszorúját Linka B. Gabriella tanácstag helyezte el a Hegyesi csata emlékművénél.

A VMSZ községi szervezete nevében Juhász Bálint és Kerekes Zoltán, a kishegyesi önkormányzat nevében Hallgató Imre a képviselő-testület elnöke és Mohácsi Zoltán alpolgármester, a VMDP nevében Molnár Eszter és Kanyó Jovgen, Kishegyes lakossága, a helyi közösség nevében Szügyi István tanácselnök és Sípos Tibor a helyi közösség titkára helyezte el a koszorút a Hegyesi csata emlékművénél.

A megemlékezők fáklyás menete ezután a Nyugati-temetőben, majd a Keleti-temetőben is megkoszorúzta a katonasírokat és a katonai emlékműveket, a falu központjában pedig megkoszorúzták az elesett harcosok emlékművét.

A megemlékezésen közreműködött a kishegyesi Petőfi Sándor ME Rezeda asszonykórusa, valamint a cserkészek és az általános iskolások.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, Tóth Péter
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks