Ugrás a tartalomra

Havas Judit előadóművész a holokauszt idejét idézte meg a szabadkai Zsinagógában

Csütörtökön a szabadkai Zsinagógában Havas Judit a holokauszt idejét idézte meg.

A művész Földes Mária A séta című monodrámáját adta elő. Ágoston Pribilla Valéria, Szabadka művelődési tanácsosa és Lovas Ildikó író is köszöntötte Havas Juditot a holokauszt emlékévében Szabadkán. Az írónő szerint, nem elég a történelem megismerése, hanem a megértése a lényeg.

Földes Mária Erdélyben született. 1944-ben Auschwitzba hurcolták, ahonnan egy év múlva visszatért, később Izraelbe vándorolt, a traumát viszont nem tudta feldolgozni, öngyilkos lett. A séta című önéletrajzi regényében a gyerekkorába visszamenekülve próbálta legyőzni démonait, és végül feladta – mondta róla Havas Judit előadóművész, aki húsz éve mutatta be először a regény színpadra írt változatát.

„Akkor is fejlődik egy szöveg, mélyül, változik, hogyha nem nagy gyakorisággal szólal meg, mint ahogy ez is, hiszen a bemutató a Komédium Színházban volt 1994-ben Radó Gyula rendezésében. Egy fekete doboz volt, egyszerű díszletekkel, de nem adtam elő olyan gyakran ez alatt a húsz év alatt, hogy ne lenne igaz ez a mondatom, hogy a szöveg akkor is érik, hogyha nem mondják ki a szót” – mondta Havas Judit előadóművész.

A séta Földes Mária lágerélményekből komponált önvallomása és a holokauszt idejéből származó gyerekkori emlékeinek gyűjteménye. A rendezvényt Szabadka Város Önkormányzata támogatta.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt