Ugrás a tartalomra

Hat középiskola bemutatkozása Topolyán

A nyolcadikosok "testközelből" nézhették meg a kínálatot

Nyílt napot tartottak a topolyai Mezőgazdasági Középiskolában. A házigazda oktatási intézmény mellett bemutatkozott a két másik topolyai középiskola, valamint három szabadkai középiskola is. A topolyai Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Iskola, a Sinkovics József Műszaki Középiskola, valamint Szabadkáról az Egészségügyi Középiskola, az Ivan Sarić Műszaki Középiskola és a Politechnikai Iskola is bemutatkozott.

Amellett, hogy a felsorolt középfokú oktatási intézmények bemutatták kínálatukat, számos szórakoztató és oktatási programot, látványosságot is megszerveztek. Volt birkanyíró verseny, traktoros akadályverseny, az élelmiszeripari technikus szakon tanuló diákok pereccel, palacsintával, forró csokoládéval és más finomságokkal kedveskedtek a látogatóknak. Tóth Tibor, az oktatási intézmény igazgatója elmondta, hogy a topolyai Mezőgazdasági Iskolába azok a tanulók jelentkezhetnek, akik általános iskolai képzésben részesültek, sikeres záróvizsgát tettek, és akik 1997. augusztus 31-e után születtek. Az iratkozáshoz szükséges dokumentumok: eredeti anyakönyvi kivonat, a 6. 7. és 8. osztályos bizonyítvány, a záróvizsgáról szóló bizonylat, valamint orvosi igazolás, amely bizonyítja, hogy a tanuló megfelel az általa választott szak egészségügyi követelményeinek. Az igazgató elmondta, hogy a terv alapján a topolyai Mezőgazdasági Iskola a következő szakokra hirdet felvételt a 2014/2015-ös tanévre, magyar nyelven: mezőgazdasági technikus – 30 tanuló, állategészségügyi technikus - 30 tanuló, élelmiszeripari technikus - 30 tanuló, mezőgépkezelő és szerelő - 15 tanuló, és hentes – 15 tanuló. Hivatalosan még nem hagyták jóvá ezt a tervet, de az igazgató elmondása szerint már szóbeli megerősítést kapott a tervezet. Ez pedig azt jelenti, hogy remélhetőleg nem kell attól tartani, hogy nem engedélyezik az egyébként mind népszerűbb hentes szak megnyitását. A mezőgazdasági középiskolába történő iratkozással kapcsolatban további információk az intézmény honlapján, a http://www.poljoskola.edu.rs weboldalon olvasható.

Több mint ezer diák látogatott el a rendezvényre. Sokan szüleik vagy tanáraik kíséretében. A környező községekből és falvakból ingyenes buszjáratok szállították az érdeklődőket a rendezvényre. Több éves gyakorlat a topolyai Mezőgazdasági Középiskolában a nyílt nap megrendezése, melyen a nyolcadikosokkal és szüleikkel ismertetik a továbbtanulási lehetőségeket, bemutatják az iskola szakirányait, szakköreit. Eleinte ezt a szaktantermekben tartották meg a tanárok, de amikor 2002-ben elkészült a sportcsarnok, azóta ott rendezik meg a nyílt napot és általában más középiskolákat is meghívnak, hogy az iratkozás előtt álló nyolcadikosok több információ alapján tudjanak dönteni. Akárcsak az előző években, most is a rendezvény keretében tartották a Föld napi bemutatót is, melyen kiállították az előzőleg már hagyományosan meghirdetett képzőművészeti pályázatra érkezett munkákat is. Kókai Mernyák Melinda, Topolya polgármestere a rendezvény keretében a közelgő Föld Napja alkalmából elültetett egy facsemetét az iskola közelében. A nyílt nappal kapcsolatban elmondta, hogy ezek a rendezvények mindig sikeresek és attraktívak, erre emlékszik még azokból az időkből, amikor igazgatóként állt az oktatási intézmény élén. A mezőgazdász szakma ismét felértékelődni látszik itthon és világszerte. Azt is hangsúlyozta, hogy a középiskolai tanulmányok befejeztével Topolyán lehet folytatni a felsőfokú tanulmányokat is a mezőgazdaság szakterületén, ebből a tényből pedig csak haszna származhat az egész közösségnek.

Szerző (Forrás)
Tóth Péter, Vajdaság Ma
Többi hír