Ugrás a tartalomra

A hangzó irodalom vonzásában

Versmondó fiatalok a Kodály Központban – Az Auróra ünnepi műsort készít a magyar kultúra napjára

 

A topolyai Auróra Beszédművészeti Műhelyt a költő, néprajzkutató Tóth Ferenc alapította még a múlt században. Később Vass Borsodi Borbála vezette, már a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ keretében. Gazsó Hargita 2013 őszén vette át a műhely vezetését, vele beszélgettünk a tapasztalatairól, a tavalyi évről és a tervekről.

– Amikor átvettem a stúdió vezetését, arra gondoltam, mindenféleképp meg kell őrizni azt a hagyományt, amelyet a korábbi vezetők felépítettek, de mindennek egy új köntöst szerettem volna adni. Igyekeztem megőrizni a programokat és a dátumokat, de sok mindent újítottam is, új helyszíneket gondoltunk ki, új szereplőkkel. A mostani aurórások jobbára felsősök, néhány középiskolással kiegészülve, így amikor műsort készítünk, akkor úgy kell válogatni a szövegeket, hogy ezt is figyelembe vesszük. A tagok száma állandóan változik, jelenleg tizenegyen vagyunk. Nagyon örülök annak, hogy most már nem nekem kell megszólítanom a gyerekeket, hanem ők hívják a barátaikat, ismerőseiket – mondta a csoportvezető, aki arról is beszámolt, hogy első közös programjuk a magyar kultúra napja alkalmából megrendezett ünnepi műsor volt, amely egy komoly munka volt, mivel még nem ismerték eléggé egymást a gyerekekkel, ám a végeredmény jól sikerült. Az idén is megszervezik a műsort, de Gazsó szerint már egy kicsit könnyebb a dolga ebből a szempontból. Az április 11-ei költészetnapi műsorukon minden aurórás bemutatkozott, azok is, akik még nem rendelkeznek nagy gyakorlattal. Ezenkívül minden jelentősebb ünnepségen ott voltak, a többi között a március tizenötödikei rendezvényen is felléptek. Meghirdették a hagyományos Bálint-napi irodalmi pályázatukat is, amelyre a község általános és középiskolás diákjai jelentkezhettek, és egy hangulatos díjkiosztót tartottak, sok résztvevővel. Ezenkívül az Auróra rendezte meg a középiskolásoknak rendezett Szép Magyar Beszéd vajdasági elődöntőjét, valamint a Tóth Ferenc nevét viselő vers és prózamondó szemlét, amelyre tizenhat településről érkeztek versenyzők. Ezek az események már túlnőtték a Kodály Zoltán MMK kereteit, és az anyagiakat egyre nehezebb biztosítani a zökkenőmentes lebonyolításhoz. Itt kell megemlíteni azt is, hogy a tagok a különböző iskolai és más szervezetek által rendezett szavalóversenyekre is az Aurórában is készülnek.

– Amit újításként vezettünk be tavaly, az az irodalmi séta volt. Ezt eddig csak Topolyán rendeztük meg, Juhász Erzsébet nyomába eredtünk. Megnéztük a hagyatékát és az emlékszobáját az ő nevét viselő könyvtárban, és ellátogattunk ahhoz a házhoz, amelyben élt. A továbbiakban is szeretnénk ilyen sétákat szervezni, akár utazással egybekötve, és újabb irodalmi emlékhelyeket meglátogatni – fejtette ki Gazsó Hargita. Majd hozzátette: – Ezenkívül igyekszünk vendégül látni olyan személyeket, akik tanácsokkal vagy már csak az élettörténetükkel is tudnak segíteni a szavalóknak. Így meglátogatott bennünket Tóth Péter Radnóti-díjas versmondó, egykori Auróra-tagok, Lovra Éva és Kokrehel Júlia, valamint Harkai Vass Éva és Gerold László is.

Mint már említettük, a magyar kultúra napjára ünnepi műsorral készülnek az aurórások, és január 22-én, csütörtökön 18 órakor mindenkit szeretettel várnak a Művelődési Ház mozitermébe.

 

Szerző (Forrás)
B.em, Magyar Szó
Többi hír
A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkorm
Zentán elsőként adták át a Vajdasági Magyar Szövetség – Dr.
A VMSZ Zentán is átadta a listát