Ugrás a tartalomra

Hamarosan elkészül az élménymedence

Vízgyűrűcsere, aszfaltozás, építkezés Bácskossuthfalván

Kora tavasz óta több fontos munkát elvégeztek Bácskossuthfalván. A polgárok leginkább a fürdőre vonatkozó híreket várják, de a falu vezetése nemcsak erre helyezi a fő hangsúlyt – mondta Seffer Attila tanácselnök, aki a május végi falunapi előkészületek hangulatában sorolta az elért eredményeket és a terveket.

-Az idén első lépésben a még 1963-ban lefektetett és mára elavult bácskossuthfalvi központ környékét érintő vízgyűrű egy részét sikerült pályázati úton lecserélnünk a háztartások rákapcsolásával. Erre az anyagiakat a tartomány és a községi költségvetés segítségével teremtettük elő. Az ivóvíz-hálózat rendszeres tisztításának köszönhetően időnként zavaros lehet a csapból kifolyó folyadék. Ennek oka, hogy az ivóvíznek nagyon magas vastartalma, a vas megreked az immár elavult és telerakódott vezetékekben, megreked és egy-egy nagyobb nyomástisztítás alkalmával a felszínre kerül. A folytatásban a kedvező időjárással összhangban több utat tudtunk újraaszfaltozni, illetve határútszakaszokra sikerült egy réteg aszfaltot rávinni. Községi támogatással fedtük le aszfalttal 800 méteres szakaszon a Zombori utat. Az Iskola utca felújítását teljesen önerőből végeztük el, majd a Zsáki József utca következett. A költségvetés módosítását követően hátra van még az Ady Endre utca teljes aszfaltozása. Ebben az évben 1,5 millió dinár értékben Bácskossuthfalva több mint 80 utcájában javítjuk ki a kátyúkat, körülbelül 43 kilométernyi szakaszon, a falu teljes területén. További 1 millió dinár áll rendelkezésünkre járdák kiépítésére, illetve rendbetételére. Jó hír, hogy a tartományi Mezőgazdasági Titkárságtól kapott, valamivel több mint 5 milliós támogatásnak hála, két utcában tudjuk bővíteni a szennyvízhálózatot, azzal, hogy az áfát nekünk kell biztosítani – hallottuk a tanácselnöktől.

Bácskossuthfalva több mint 10 kilométernyi utcájának háztartását kapcsolták rá eddig a szennyvízhálózatra. A bővítést pályázatok útján oldja meg a helyi közösség. A rendszer szennyvíztisztítója 4 évtizedes, elavult technológiával, de üzemel. A faluvezetés hosszabb távú tervei között szerepel a korszerűsítés. Seffer megemlítette még a Színház épületén és az Echo Ifjúsági Központon végzett átalakítási-felújítási munkálatokat is. Ezeket a Bethlen Gábor Alap támogatta a faluban júniusban tartandó Durindó és Gyöngyösbokréta okán.

Az idén egy wellnessmedencével gazdagodik a 2015-ben új életre kelt Rekreációs Központ gyermek- és felnőttmedencéje.

-A környékünkön egyedülálló élményben lehet majd része annak, aki ellátogat mihozzánk. Vízesések, masszázselemek, úgynevezett hidroágy, jakuzzirészleg, vízgomba várja a fürdeni vágyókat. A vizet szoláris kollektorokkal fogjuk melegíteni, a kollektorok összeszerelését néhány napon belül kezdjük el. A múlt évi tapasztalatunk az volt, hogy a fürdő vendégei között több volt a nem helybeli, és főleg a családok érkeznek hozzánk. Ennek az igénynek alárendelve tervezzük gazdagítani a lacikonyhánk kínálatát.

A bácskossuthfalvi Rekreációs Központ egykor jól felszerelt és tönkretett konyháját is szeretné idővel újraéleszteni a faluvezetés, de ezt hatalmas előkészületeknek kell megelőzniük, hiszen több szigorú előírásnak kell hogy megfeleljen.

A helyi közösség tanácselnöke rámutatott arra, örül, hogy a szomszédos Pacséron sikeresen működő termálmedencének a bácskossuthfalvi nem jelent konkurenciát, hiszen a szomszédba főleg a gyógyulni vágyók látogatnak, Bácskossuthfalvát pedig a fiatalabb korosztály választja.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Kazinczy Paszterkó Diana
Többi hír