Ugrás a tartalomra

Hagyományőrzés és barátkozás

Hetedszer szerveztek kukoricafesztivált Tordán

Tizenhárom magyarországi, romániai és vajdasági csapat vett részt a hagyományos kézi kukoricaszedő-versenyen, amit igazi nyári hőségben tartottak meg szombaton Torda határában.

A vendégtelepülések vezetőiből összeállított csapat győzött, a második a kúlai Népkör, a harmadik pedig a tordai Orgonavirág hagyományápoló kézimunka-csoport csapata lett.

Persze a rendezvény elsődleges célja nem a versengés volt, hanem inkább a kézi kukoricaszedés hagyományának a megmutatása, megőrzése és továbbadása. A résztvevők ismerkedése, barátkozása is fontos az ilyen rendezvényeken.

A kukoricaszedők fogatos kocsikon vonultak ki a falu alatti kukoricaföldre. A csapatok – zeneszó mellett – bemutatták a hagyományos reggelit, majd munkához láttak. A zsűri a reggelin kívül értékelte az öttagú csapatok öltözékét, valamint a szárvágást és annak a kúpba rakását.

Ahogy Dvorák Edétől, a helybeli földműves szövetkezet igazgatójától hallottuk, a tordai határban három nappal ezelőtt kezdődött a kukorica betakarítása. Ami a terméshozamot illeti, nagy a tarkaság, de már most bizonyos, hogy a tavalyinál mintegy harminc százalékkal kevesebb tengeri kerül majd a kotárkákba (górékba).

Hét évvel a kezdetek után, amikor is hagyományteremtő szándékkal útjára indították a rendezvényt, bebizonyosodott, hogy érdemes volt, hiszen évről évre több vendégük van. Az idén már kétnapos volt a rendezvény.

Mint ahogy Dobai János, Torda Helyi Közösség elnöke mondja, ezúttal is összefogott minden civil szervezet, az iskola, az óvoda, a Helyi Közösség, hogy minél sikeresebb legyen a rendezvény, amelynek célja az is, hogy megmutassa a bánáti magyarlakta falu értékeit, kezdve a megtermelt javaktól a kézimunkákig. Annak ellenére is, hogy a népességfogyás itt is érezhető.

Számos kísérőrendezvény is volt. A hagyományos ízek főzőversenyén 27 csapat vett részt. Mindenki a maga kedvenc bográcsos ételét főzte. Az első helyet ezúttal a törökkanizsaiak érdemelték ki, akik marhapörköltet főztek, a második a zentai (kakaspörkölt), a harmadik pedig a csókai főzőcsapat (marhapörkölt) lett.

A vendégek művelődési műsort is láthattak, Paskó Csaba atya pedig bemutatta a tordaiaknak a szakácskönyvét. A rendezvény visszatérő vendége Rácz Lajos túrkevei mesterszakács is, aki bemutatta zöldségfélékből faragott kompozícióit. A rendezvény kukoricabállal és tűzijátékkal zárult.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, K. I.
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt