Ugrás a tartalomra

A győztes csatára emlékeztek Kishegyesen

166. éve, 1849. július 14-én volt a magyar forradalom és szabadságharc utolsó győztes ütközete. A hegyesi csata évfordulójáról alkalmi műsorral emlékeztek meg kedden este Kishegyesen.

Nemzeti lelkületű dalok és szavalatok idézték fel a hegyesi csata pillanatait a megemlékezésen. A győztes ütközet Kishegyes, Bácsfeketehegy és Szikics határában zajlott, ahol a Guyon Richárd honvédtábornok vezette magyaroknak a Jellašić bán által vezetett csapat volt az ellenfelük.

Az eredeti szobrot ledöntötték, majd hányattatott sorsa után csak az emléktáblák kerültek elő egy padlásról. Az emlékmű mását 2000-ben emelték újra a nyugati temetőben – emeli ki Linka B. Gabriella, a Petőfi Sándor ME elnöke, főszervező: „A csatának a 150. évfordulóján szerették volna felállítani, de nem sikerült, mert az akkori Jugoszláviában bombázások voltak.

Csak 2000-ben sikerült Magyarország anyagi támogatásával és adományokból felállítani az emlékművet.”

A megemlékezésen jelen voltak a helyi Szent András Cserkészcsapat tagjai, valamint a jelenleg is zajló kishegyesi cserkésztábor résztvevői. Kecskés Endre, az Észak-bácskai Magyar Cserkészegyesület elnöke: „Ezek olyan momentumok, amelyekre büszkék lehetünk, úgy gondoljuk, hogy amíg van mire emlékeznünk és felnéznünk, addig nem fogunk elveszni. Ez az emlékhely egy győzedelmes hely és mi így is éljük meg.”

Megkoszorúzták a hegyesi csata emlékművét. Az MNT, Kishegyes Önkormányzata, a VMSZ községi szervezete, a VMDP körzeti szervezete és a kishegyesi helyi közösség képviselői is elhelyezték a tiszteletet szimbolizáló virágokat a nyugati-temetőben.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt