Ugrás a tartalomra

Gazdaságfejlesztés faluhelyen

Falugyűlést tartottak Adorjánon – A Prosperitati Alapítvány képviselői ismertették a pályázati feltételeket

Tegnap este Adorjánon a művelődési házban falugyűlésen ismertették a Prosperitati Alapítvány által közzétett gazdaságfejlesztési pályázat részleteit, köztük a támogatás elnyerésének feltételeit. Nagyszámú adorjáni polgár volt kíváncsi a vissza nem térítendő támogatások iránt, főleg a mezőgazdasági termelők érdeklődtek, legtöbben gépek, berendezések, kapcsolható eszközök vásárlására fordítanák a magyar kormány donációjából érkező támogatást.

A falugyűlésen Borsos Csaba, a helyi közösség elnöke üdvözölte az egybegyűlteket, köztük Ceglédi Rudolfot, Zenta község polgármesterét, Nyilas Leonov Anitát, a VMSZ magyarkanizsai községi szervezetének elnökét, Szalkai Nemes Valériát, a községi tanács mezőgazdasági megbízottját, valamint a Prosperitati Alapítvány megjelent képviselőit, szakmunkatársait (Kónya Farkas Hajnalkát, Fekete Helgát, Nagy Miklóst, Fejsztámer Róbertot). A pályázatismertetőn jelen volt még Branislav Terzić, az adóigazgatási szolgálat vezetője és Domonkos Tibor, a költségvetési, pénzügyi és helyi adóigazgatási főosztály vezetője is.

A mintegy kétszáz jelenlévő előtt elsőként Ceglédi Rudolf szólt a VMSZ gazdaságfejlesztési stratégiájának a fontosságáról, amely történelmi lehetőséget kínál a vajdasági magyarság helyzetének a javítására, az új munkahelyek teremtésére. Kifejezte reményét, hogy a vajdasági magyarság élni tud a lehetőséggel, ami az életminőség javulását fogja eredményezni, és végső soron hozzá fog járulni a jelenleg még kifejezett elvándorlási tendencia, a gazdasági kivándorlás lassításhoz, a magyar közösségünk hosszú távú megmaradásához a szülőföldön.

Nagy Miklós, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének (VASZ) az elnöke beszélt a Prosperitati Alapítvány felépítéséről és működéséről.

Az adorjáni érdeklődők az alapítvány magyarkanizsai irodájától kaphatnak részletesebb felvilágosítást a pályázati kiírás feltételeiről. Az iroda minden munkanap 9 órától délután három óráig hívható telefonon, vagy felkereshető személyesen, de legjobb, ha az pályázni kívánó személyek előzőleg tájékozódnak a kiírás részleteiről a www.prosperitati.rs honlapon, ahonnan letölthetők a kitöltésre váró űrlapok, és megtudható minden fontos részlet a támogatás elnyerésének a feltételeiről.

A pályázat első köre március elsejétől a hónap végéig lesz nyitva.

Fejsztámer Róbert, az alapítvány igazgatóbizottságának a tagja kiemelte, hogy a pályázás első feltétele a meglévő magyar és szerb állampolgárság. Miután a pályázó kiválasztotta a kiírásban szerepelő kategóriák közül a számára legmegfelelőbbet – csak egy pályázat adhat át mindenki – számítógépen kell kitölteni a pályázati űrlapot, majd kinyomtatni, aláírni és átadni a területi iroda képviselőjének. Ajánlatos mindenesetre előzőleg érdeklődni a kevésbé érthető vagy nem teljesen világos részletekről, a hibák elkerülése érdekében hasznos lenne, ha a pályázók első nekifutásra kézzel töltenének ki próbaként az űrlapokat, azt azután megmutatnák az illetékes iroda valamelyik munkatársának, az ő útbaigazítása alapján pedig mindenki nagyobb biztonsággal tudja majd véglegesíteni a pályázatát. Ez a segítség azonban csak adminisztratív jellegű, a „mire is kérjek pénzt” kérdésre nem tudnak válaszolni az alapítvány munkatársai.

A most induló első pályázati csomagban egy ingatlanvásárlási, három vállalkozásfejlesztési és hat mezőgazdaság-fejlesztési támogatásra nyerhető pénz. A pályázóknak minden esetben 20 százalék önrészt kell biztosítaniuk. Az elnyerhető összeg a mezőgazdaság terén 800 ezer dinár, a vállalkozásfejlesztések esetében, 0,5-től 2,5 millió dinár, a pályázat céljától függően. A fiatal házaspárok házvásárlási támogatás címén legtöbb 1,2 millió dinárt kaphatnak, azzal, hogy az ingatlan értéke nem haladhatja meg a kétmillió dinárt, és udvarral, kerttel kell rendelkeznie.

Szerző (Forrás)
ger, Magyar Szó (Fotó: Gergely Árpád)
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt