Ugrás a tartalomra

Forum-könyvek a belgrádi könyvvásáron

Október 20-a és 27-e között tartják az 58. Belgrádi Nemzetközi Könyvvásárt. A rendezvényen az újvidéki Forum Könyvkiadó is bemutatkozott. A 2013. évi könyvterméssel jelent meg, a hangsúly a legújabb kiadványokon volt – tudtuk meg Virág Gábor igazgatótól.

- Van néhány olyan készülő kötet, ami a szerb olvasóközönség számára is érdekes lehet. Elsősorban arra a Magyar nyelv könyvre gondolok, amely a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával fog megjelenni a következő hetekben, de bemutattuk például a múlt héten megjelent Szentelekyre emlékezve című könyvet, a Kanizsai képmeséket illetve a 28-as nemzedéket, mindazokat a kiadványokat, amelyekre már a korábbi hazai és külföldi könyves rendezvényeken is próbáltuk fölhívni a figyelmet - mondta az igazgató.

Két fordításkötet is készül a Fórumban. Vida Ognjenović Preljubnici című regényét Orovec Krisztina készíti, a magyar kortárs irodalomból összeállított válogatást pedig Vickó Árpád fordítja, és a tervek szerint az év végéig megjelenik.

A Fórum könyvei iránt ugyan meglehetősen gyér volt az érdeklődés, hiszen nem a fővárosi az elsődleges olvasóközönsége, de a kiadó munkatársainak hasznos volt megismerni más kiadók munkáját. Virág Gábor elmondta azt is, hogy a vajdasági magyar kiadók többé kevésbé megjelentek, a magyarországiakat viszont hiányolták. A szerb kiadók komoly konkurenciát jelentenek a Fórumnak.

Több magyar nyelvkönyvet, magyar-szerb illetve szerb-magyar szótárt is láttunk. Úgy tűnik, ők is olvasóközönségnek tekintik a magyar olvasókat is, úgyhogy komolyan versenybe kell szállnunk velük.

A belgrádi könyvváráson beszámoltak az újításokról is, mint amilyen a megújult honlap. A www.forumliber.rs internetes oldal néhány hete online könyvesboltként működik, egész Vajdaság területéről rendelhetnek az olvasók, a postaköltséget a kiadó állja.

Decemberben vagy legkésőbb januárban újra útnak indul a könyvbusz is, amely nem csak a Fórum, hanem a többi vajdasági magyar kiadó műveit is terjeszti.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, M. A.
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks