Ugrás a tartalomra

Fennállásának hetvenedik évfordulóját ünnepeli a nagybecskereki Petőfi MME

Fennállásának hetvenedik évfordulóját ünnepli a nagybecskereki Petőfi Magyar Művelődési Egyesület. A jubileum alkalmából kiállítást nyitottak meg az egyesület székházában, péntek este pedig ünnepi akadémiát tartottak a nagybecskereki Népszínházban.

1945. május hatodikán Nagybecskereken megalakították a Vajdasági Magyar Művelődési Közösséget. Ez a világháború utáni első magyar művelődési egyesületet volt Vajdaságban. Varga Katalin, Muzslya: “Dugig, egymás hegyén-hátán álltak az emberek. Utána olvastam, csak később, már felnőtt koromban, hogy körülbelül ezren voltak benn, és körülbelül annyian maradtak kívül, az ajtón kívül, mert nem fértek be.”

 

Az egyesület kezdetben szerepet vállalt az írástudatlanság felszámolásában, és itt zajlott a magyarság művelődési élete is. Az egyesület valójában folytatta azt, amit 140 évvel ezelőtt a Nagybecskereki Polgári Olvasókör megkezdett. Balázs Ilona, a nagybecskereki Petőfi MME elnöke: “A tanárok, zenészek, itt kezdték pályafutásukat, valójában itt bontakoztak ki, és annyira megerősödtek, hogy aztán kiváltak az egyesületből és különálló intézményekké váltak.”

A Petőfiből indult útjára egyebek mellett a Városi Filharmonikusok Zenekara, a Madách Színház, a Városi Bábszínház, az Amatőr Képzőművészek Egyesülete. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke: “A legnehezebb körülmények között is, a Bánságban is, egy közösség, ha kultúráját meg tudja őrizni, arra tud támaszkodni, anyanyelvét már 140 évvel ezelőtt olyan fontosnak tartotta, hogy olvasókört hozott létre, hogy az olvasást, az írást, a könyv szeretetét a figyelem középpontjába állította, akkor azt hiszem, akár 140 év, akár 70 év, azt az erőt, azt a hitet sugározza, amelyet itt, ma este láthattunk.”

Az ünnepségen részt vett Pásztor István is. A VMSZ elnöke köszöntőjében azt kívánta az egyesületnek, hogy a 75. évfordulóját részben már az iskolanővérek felújított épületében, a Zárdában ünnepelje meg. Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke: “Becskereket valóban ezzel az épülettel is a közép-bánsági térség világítótornyává fogják tenni. Mint ahogy az volt – ahogy hallottuk, ma este – az elmúlt 140-150 évben. Azért, mert itt létezett, és meggyőződésem szerint ma is létezik, egy polgári réteg. És ott, ahol egy polgári réteg van, ott van jövője a kultúrának.”

A rendezvényen kiosztották a díszokleveleket az egyesület leglelkesebb tagjainak és a támogatóknak. A Petőfi-díjat Konrád Emma, az Emmanuel kamarakórus karnagya vehette át. Dudás Károly pedig a VMMSZ nevében arany plakettet adományozott az egyesületnek.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír